Ha - bármilyen okból − csökkenteni szeretnénk étrendünkben a cukor mennyiségét, az nem jelentheti a sütizés végét. Cukorhelyettesítőkkel is élvezhetünk édes finomságokat, ám néhány dolgot tudnunk kell a használatuk előtt. Részlet a Fenséges mentes sütemények című könyvből.
Először is a helyettesítők drágábbak, mint a cukor. Másodszor, ha nem tudjuk, mi a legjobb módja annak, hogy felhasználjuk őket egy-egy receptben, hiábavalók az erőfeszítéseink.
A cukor használata a sütés során nemcsak az édes íz miatt fontos, hanem mert ez az összetevő a finom textúrát és morzsalékosságot, a gyönyörű aranybarna színt, továbbá süteményeink eltarthatóságát is befolyásolja.
A cukor a pékárut/süteményt nedvesen tartja, így például a cukormentes változatokat tárolás előtt be kell csomagolni, hogy ne száradjanak ki.
A cukor leghasznosabb, legjobban beváló alternatívái
1. Gyümölcsök és zöldségek | Számos cukorpótló létezik, de a legtermészetesebbek a gyümölcsök és zöldségek. Ha teljes egészükben használjuk őket, akkor hozzájutunk a bennük található értékes rostokhoz és tápanyagokhoz, valamint élvezhetjük természetesen édes ízüket.
Népszerű zöldségfélék a sárgarépa, a paszternák és a cékla – ezek mind meglepően jól beválnak az édességekben, csakúgy, mint az édesburgonya, a tök, és még a cukkini is. Remek, ha e zöldségeket őrölt mandulával kombináljuk, mert így omlós, természetesen édes süteményeket kapunk. A banán kézenfekvő választás, de természetesen magas cukortartalmú az ananász és a mangó is.
A gyümölcsök és a zöldségek használatánál az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan érettek legyenek, amennyire csak lehetséges, így teljes mértékben kihasználhatjuk természetes édességüket.
Fel kell készülnünk néhány próbára és lehetséges hibára, mielőtt a kedvenc receptünk sikerülne. A finomított cukor helyettesítése, például almapürével, nyilvánvalóan nem egyszerű. Ezért szükség lesz arra, hogy a folyadék és a száraz összetevők mennyiségével kísérletezzünk, mielőtt a megfelelő kombinációt elkészítenénk.
Az aszalt gyümölcsök, mint a datolya, a mazsola, az aszalt szilva és a sárgabarack, koncentrált édességforrások, rostokban és tápanyagokban, vasban és káliumban gazdagok. Az aszalt gyümölcs remek választás a receptek édességének fokozására − apró darabokban vagy püréként, hogy extra nedvességet és ragacsosságot adjon.
2. Stevia | Ha aggódunk a kalóriák miatt, kipróbálhatjuk a steviát. Az édes ízű, szteviol-glikozidokat tartalmazó növény leveleiből készült stevia akár 300-szor édesebb, mint a cukor, ezért a felhasznált mennyiség kicsi a cukoréhoz képest. A természetes stevia nem befolyásolja a vércukorszintet, és nem okoz olyan kellemetlen betegségeket, mint a fogszuvasodás.
A stevia granulátum, tabletta vagy folyékony formában kapható. Magas hőmérsékleten is stabil, így pékárukban, süteményekben és pudingokban is használható. Teljesen kalóriamentes, tápláló édesítőszer, biztosítja az édes ízt.
3. Szirupok, kókuszcukor, pálmacukor és méz | Népszerű alternatíva az agávé és a kókuszcukor. Ha juharszirupot, mézet, agávé- vagy rizsszirupot választunk, akkor süteményeink nem lesznek cukormentesek. A kókuszdiócukrot a kókuszpálma nedvéből állítják elő. Alapvetően megegyezik a pálmacukorral és a nádcukorral.
E cukrok előállítása kevesebb feldolgozást igényel, így megőriznek némi tápanyagot.
A fenti cikk a Fenséges mentes sütemények című könyv szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.