HVG Könyvek HVG Könyvek 2020. július. 31. 11:11

Tökéletes recept nyárra: íme Gennaro cukkinis-sonkás tésztája

Tökéletes recept nyár közepére, amikor bőségesen terem a cukkini, és a sárga színű változat is kapható! A Két éhes olasz és a Jamie lefőzi Olaszországot című sorozatokból ismert sztárséf, Gennaro Contaldo Pasta perfetto! című könyvéből most a Farfalle kétféle cukkinivel és speck sonkával, valamint a Cukkinipesto receptjét tesszük közkinccsé.

A reszelt és a vékony hasábokra vágott cukkini kellemesen változatos textúrát ad az ételnek. A vegetáriánusok hagyják ki a sonkát. A farfalle könnyen beszerezhető, de friss tojásos tésztából (a könyvben ez is megtalálható)  akár mi is elkészíthetjük.

Farfalle kétféle cukkinivel és speck sonkával (Farfalle con zucchine miste e speck)

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g sárga és zöld cukkini, vegyesen
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 sonkahagyma, finomra vágva
  • 200 g speck sonka, vékony csíkokra vágva
  • 10 mentalevél
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítése

hvgkonyvek.hu

A cukkini egyik felét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a másik felét gyufaszál vastagságúra (julienne-re) vágjuk, majd félretesszük. Kis lángon, serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, rádobjuk a sonkahagymát, és körülbelül 10 percig dinszteljük (közben pár evőkanálnyi forró vizet adunk hozzá), amíg puha, üveges nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt cukkinit, még egy kanálnyi forró vizet öntünk hozzá, finoman sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon 5 perc alatt puhára pároljuk.

Közben a maradék olajat széles serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a gyufaszálra vágott cukkinit, és közepes lángon 4-5 percig pirítjuk, amíg enyhe színt nem kap, és meg nem puhul. Levesszük a tűzről, és félretesszük.

Nagy fazékban sós vizet forralunk, és a farfallét 1-2 perc alatt al dente állagúra főzzük. A speck sonkát a reszelt cukkinihez keverjük. A tésztát leszűrjük, a szószhoz adjuk, és közepes-élénk lángon kevergetjük 1 percig. Levesszük a tűzről, és mentalevéllel, frissen őrölt fekete borssal, valamint a pirított cukkinicsíkokkal meghintve tálaljuk.

Cukkinipesto (Pesto di zucchini)

És ha még fokozni szeretnénk a szezon élvezeteit, próbáljuk ki a cukkinipestót; tökéletesen illik trofie, pennette, farfalle vagy spaghetti tésztához. Ha nem használjuk fel azonnal, öntsünk rá extra szűz olívaolajat, fedjük le, és tároljuk a hűtőszekrényben.

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 250 g cukkini, durvára reszelve
  • 1 púpos ek. fenyőmag
  • 1 púpos ek. blansírozott mandula
  • 35 g/½ bögre reszelt pecorino
  • 40 g/½ bögre reszelt parmezán
  • maréknyi bazsalikomlevél
  • maréknyi mentalevél
  • 1 gerezd fokhagyma, meghámozva
  • tengeri só

Elkészítése

Közepes lángon, serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, a cukkinit rádobjuk, és 4-5 percig pirítjuk, míg enyhe színt nem kap. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni, majd a maradék 3 evőkanál olívaolajjal együtt robot- vagy turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és sima állagúra turmixoljuk.

Gennaro Contaldo
hvgkonyvek.hu

Az Amalfi-part Minori nevű városkájában nőtt fel. Ott ismerte meg a természetes, kiváló alapanyagokat, és tanulta meg a hagyományos olasz tésztaételek elkészítésének fortélyait. Húszévesen költözött Londonba, és néhány kitérő után Antonio Carluccio elismert Neal Street-i éttermében lett séf, majd hamarosan a kezdő, 19 éves Jamie Oliver főnöke és mentora. Kettejük szoros szakmai és baráti kapcsolata azóta is töretlen: Jamie „londoni apukájaként” emlegeti Gennarót, ő pedig – tiszteletbeli, hatodik gyermekeként szereti Jamie-t. Jamie nem titkolja, hogy mindazt, amit az olasz konyháról és úgy általában, a főzésről tud, Gennarótól tanulta. Gennaro viszont azt nyilatkozta, hogy „valaha ő tanult tőlem, ma már viszont én tanulok tőle.” A 71 éves Gennarónak részesedése van Jamie étteremláncában, aktív közösségi média sztár, és sorra írja a szakácskönyveit.

A fenti cikk a PASTA PERFETTO! – A legfinomabb olasz tésztaételek című könyv szerkesztett részlete. A négy fejezetre osztott kötet – amely gondol a glutén- és tojásérzékenyekre is – külön tárgyalja a száraz, friss, töltött és rakott-sült tésztaételeket, valamint alaptészták és alapszószok receptjeit is megtalálhatjuk benne. A könyvet a HVG Könyvek webshopjában kedvezménnyel tudja megrendelni.