Hazai és világviszonylatban is egyedülálló az abasári Pálinkás Pincészet, átvezet rajta Közép-Európa zarándokútja, a Mária út.
A mátraaljai község egész sor, a szőlőtermesztéshez és borászathoz fűződő különlegességgel büszkélkedhet. Itt található Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermesztő vidéke, a Sárhegy. A legrégibb, Kővágó-pincesora kora középkori eredetű. Abasár ad helyt minden évben a Kárpát-medence egyetlen katona- és bordalfesztiváljának (az idén május 21-22-én rendezik meg 22. alkalommal a Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztivált – a szerk.).
A Mátrai borvidék e meghatározó települése a régi és újabb keletű szőlős/boros hagyományok mellett rendelkezik még egy olyan érdekességgel, amelyről kevesen tudnak: az andezit- és riolittufába kézzel kivájt Pálinkás pince – ez esetben nem a gyümölcspárlat, hanem a Pálinkás család nevét viseli – háromszintes pincelabirintusán keresztül vezet a mintegy 1400 km hosszúságú közép-európai zarándok- és egyben turistaút, a Mária út.
A Mária-út abasári szakasza ugyanis szintén érinti a Sár-hegyet. A teraszos szőlőültetvények között kanyargó, panorámás útvonal immár kikerülhetetlen része a szóban forgó családi pincészet. Ennek történetét az ismert abasári borász, Molnár Gábor a következőként idézi fel: „A zarándok- és turistaút nyomvonalának ezt a szakaszát 2011 nyarán jelölte ki a lelkes, tudós bizottság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek. Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal a háromszintes pincelabirintusba.
Ám a bortól felvidult társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala így hivatalosan is a pincén halad keresztül. Ha zarándoklat érkezik, Pálinkásék borkóstolóval, napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják őket, a társaság pedig egy kicsit megpihen náluk, majd a pincén keresztülvonulva folytatja az útját.”
A borválaszték itt is, mint a szőlőrügyfakadás ünnepén (április 30) megnyíló legtöbb sárhegyi pincében bőséges, a híres Abasári Olaszrizlingen kívül a Cserszegi Fűszeres, a Szürkebarát, Tramini, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Kékfrankos, Sauvignon Blanc, Ottonel muskotály és a Syrah bormárkákat kóstolhatjuk. A Pálinkás család nedűihez a helybéli ínyencségek mellett a ház legsikeresebb ételkülönlegességével, a cipóban tálalt pincepörkölttel próbálkozhatunk.