A sárgarépa a konyhai színművek szereposztásakor valahol hátul állt a sorban. Odahaza legtöbbször csak leveszöldségként szerepelt, a sárgarépa-főzelék pedig mindig is a menzák réme volt. Esetleg nyúlkajaként jöhetett szóba, átvitt értelemben vad fogyókúráknál, igaziból meg a húsvéti nyuszinak. Pedig ennél jóval többre érdemes. Van pár tippünk, hogyan juthat főszerephez.
A répatörténelmet a babilóniaiak, az egyiptomiak kezdték jegyezni, majd a görögök és a rómaiak is folytatták, csak éppen még mint vadon termő növényt, főként gyógyászati célokra használva. Mindenesetre a régészeti leletek alapján igen komoly, sok ezer éves múltja van, ám sokáig nem került a nevéhez a sárga jelző, mert anno fehér, piros, zöld vagy szinte egészen feketébe hajló lila színben volt ismeretes (ezeket ma újra vissza-visszahozzák a piacokra kézműves termelők). A ma is ismert narancs színbe a hollandok jóvoltából öltözött be valamikor a XV. században. A nemesítéssel a gazdák állítólag az uralkodóház színét szerették volna megjeleníteni a veteményesekben. Ekkor nyerte el édeskés ízét is.
Azt nem tudjuk, honnan ered nagyanyáink kedvenc mondása, miszerint azért kell sok sárgarépát rágcsálni, mert akkor jól fogunk tudni fütyülni. De azt tudjuk, hogy a legtöbb gyerekkel így (is) sikerült megutáltatni a répát. Pedig, annyi biztos, hogy fogyasztása csakis hasznunkra válhat, tudtak azok az ó-ótörténelmiek valamit laboratóriumok és a brit tudósok nélkül is.
Nagyon magas a béta-karotin tartalma, amit a szervezetünk a nélkülözhetetlen A-vitaminná alakít át, ami elengedhetetlen a tökéletes látáshoz. Az A-vitaminon kívül a répában megtalálható a B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin is.
Magas rosttartalma tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést, méregtelenítő hatású, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet. Fokozza az anyagcserét, így zsírégető hatása is van. Antioxidáns hatású. Magas az ásványianyag-tartalma: sok foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot és vasat rejt magában. Napi két nyers sárgarépa, és a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően rendben is a koleszterinszintünk.
Most már mehetünk is a „patikából” a konyhába.
Tippek, fortélyok
- Érdemes tudni, hogy amíg a legtöbb zöldség veszít tápanyagtartalmából a főzéskor, addig a sárgarépában lévő karotinok a főzésnek/párolásnak köszönhetően jobban érvényesülnek.
- Csak élénk színű, kemény és foltmentes darabokat válasszunk. Minél élénkebb a színe, annál több béta-karotint tartalmaz. Ha puha és gumis, akkor hagyjuk a kofára.
- Ha a zöldjével együtt árulják, akkor annak a színe és állaga is elárulja a frissességét. Ha zöldjével együtt vesszük meg és még tárolni akarjuk, akkor a zöldjét távolítsuk el. Hűtőben is csak 2-3 napig marad friss, így mielőbb használjuk fel.
- Ha a vásárlás napján felhasználjuk, a megmosott, felaprított zöldje is mehet levesbe, salátába.
- Jól bírja a fagyasztást is, főleg, ha blansirozzuk. (Rövid idejű hőkezelés: előbb egy gyors forró vizes fürdő, aztán jeges sokk, és megőrzi a színét, a vitaminjait.)
- A sárgarépa fogyasztható nyersen, főve, sülve, párolva, köretnek, ragunak, levesbe vagy sütinek is. Készülhet belőle krémleves, saláta, vagy felvert tejszínnel burgonyapüré helyett sárgarépapüré, de vegyíthetjük is a kettőt. Változatos szószok, dippek mellé kínálhatunk sárgarépa-rudacskákat.
- Egyre többször találhatunk olyan sütireceptet, amelynek hozzávalói között szerepel. Édes ízének és magas víztartalmának köszönhetően kevesebb vizet és cukrot kell adni a tésztához. Az egyik legismertebb a répatorta, amely eredendően a szükség és szegénység szülte süti volt.
- A sárgarépa több fűszerrel remekül párosítható. Jól illik hozzá például a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a rózsabors, a gyömbér, a fahéj, a curry, a csili, a kurkuma, a szerecsendió, de nagyon finom csak egyszerű petrezselyemmel is. Remek ízesítője a citrom és a narancs.
Répás, majonézes szendvicskrém
2 közepes répa, apróra reszelve
7 evőkanál majonéz
12 dkg ementáli sajt, lereszelve
3 evőkanál tejföl
só
csipet frissen őrölt szerecsendió
A hozzávalókat jól összekeverjük. Szendvicsre és pirítósra egyaránt finom. Főleg barna- vagy rozskenyér illik hozzá.
Sárgarépa krémleves
10 szál sárgarépa, megtisztítva, karikára vágva
1 evőkanál olaj
2 evőkanál olvasztott vaj
1 fej hagyma
6 dl zöldségalaplé
3 dl kókusztej
egy evőkanálnyi friss, reszelt gyömbér
csilipehely
frissen őrölt fekete bors
só
Egy lábasban felhevítjük az olajt és a vajat, majd rádobjuk a karikára vágott répát és a gyömbért. 4-5 percig, időnként megkeverve, fedő alatt pároljuk. Ráöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Hozzáadjuk a kókusztejet, átforrósítjuk, majd botmixerrel simára keverjük. Tálaláskor ízlés szerint meghintjük csilipehellyel.
Opció: friss, aprított koriander.
Megjegyzés: Kókusztej helyett csak hús- vagy zöldségalaplével is készíthetjük, akkor citrommal, szerecsendióval ízesítjük, füstöltsajt-kockákkal kínáljuk.
Sárgarépás, póréhagymás csirkemell csíkok
50 dkg csirkemell filé
20 dkg sárgarépa
1 közepes szál póréhagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 dl tejszín
só, őrölt fehér bors
A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk.
A póréhagymát felkarikázzuk. A megtisztított sárgarépát egészben 3–4 percre sós, lobogó vízbe dobjuk, majd kivesszük, leszűrjük és hosszában kisebb darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben az olajt és vajat felforrósítjuk, rádobjuk a felcsíkozott csirkemellet és fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a póréhagymát. 2 percig sütjük, és beleforgatjuk a sárgarépát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a tejszínt, összemelegítjük. A végén belekeverjük a petrezselymet.
Tavaszi karcsúsodás jeligére így is bőven elegendő, de ha kiköveteli a család a köretet, akkor rizs, árpagyöngy, kuszkusz, krumplipüré.