Az utolsó pillanatban kiderült, hogy az egyik vendég vega? Ne essünk pánikba, mert rántott sajtot biztos eszik. Ennek is meg lehet adni a módját. S ha ráadásul még nem antialkoholista, akkor a körettel is okozhatunk kellemes ünnepi meglepetést.
Az ünnepélyességet megadja, ha úgy készítünk el egy ételt, ahogy a hétköznapokon nem. Például - bevallhatjuk, nem is kell vegának lenni hozzá, hogy szeressük - a rántott sajtot. Egy darab sajt csak van otthon, krumpli biztosan. Dió is akadhat, és valószínűleg egy palack vörösbor is készleten van. Ha még szilvabefőtt és sütőtök is van a spájzban, akkor heuréka. De ha utóbbiak nincsenek, akkor is meg tudjuk adni a módját.

RÁNTOTT SAJTKOCKÁK DIÓS PANÍRBAN, VÖRÖSBOROS SZILVÁVAL, SÜTŐTÖKÖS–ROZMARINGOS KRUMPLIPÜRÉVEL
4 személyre:
40 dkg keményebb sajt (ha többféle van, akkor a füstöltet válasszuk)
finomliszt
3 tojás
panírmorzsa
5 dkg őrölt dió
A vörösboros szilvához:
30dkg szilvakompót, kimagozva, lecsepegtetve
2 dl vörösbor
1 rúd egész fahéj
1 narancs leve
2 csipet őrölt gyömbér
A burgonyapüréhez:
40 dkg burgonya
25 dkg sült sütőtök
csipet frissen reszelt szerecsendió
só
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál friss rozmaringlevél
1,5 dl tej
5 dkg vaj
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk és puhára főzzük. A sütőtököt cikkekre vágjuk és a sütőben puhára sütjük. Ha megpuhultak, akkor a burgonyát összetörjük krumplinyomóval, és összekeverjük a vajjal és a forró tejjel. A sütőtök húsát lehúzzuk a héjáról, simára keverjük a burgonyapürével és a fűszerekkel. Habzsákba töltve tetszetős kis halmokat tálalunk.
A lecsepegtetett szilvát egy tapadásmentes serpenyőbe tesszük, és közepes tűzön felhevítjük. Hozzáadjuk a vörösbort, a narancslevet és a fűszereket. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Az egész fahéjat eltávolítjuk.
A sajtot kb. 3x3 cm–es kockára vágjuk. A morzsát összekeverjük a darált dióval, és a szokásos módon (lisztbe, felvert tojásba forgatás) bepanírozzuk, majd forró olajban hirtelen aranybarnára sütjük. Kis nyársakra feltűzve a vörösboros szilvával és sütőtökös burgonyapürével tálaljuk.
Megjegyzés: Szilva helyett készíthetjük meggy, cseresznye, áfonya, alma vagy körte kompóttal, befőttel. Helyettesíthetjük a kompótot aszalt gyümölcsökkel. Ha nincs sütőtökünk, akkor is elkészíthetjük a burgonyapürét szerecsendióval, gerezdnyi fokhagymával, rozzmaringgal vagy bazsalikommal, éppenséggel snidlinggel,