Kígyóbor, sült pók, rovar kaviár – a világon sok minden, a mi szemünknek nagyon extrémnek tűnő ételt és italt fogyasztanak az emberek. De azért Európa is fel tudott kerülni a bizarrlistára.
Nemrég a Telegraph állított össze egy listát 20 őrült kajáról. A listán három európai "finomfalat" is képviselteti magát.
Az egyik a kakastaréj, amit főleg az olaszok és a franciák használnak. Előbbiek a cibreo elkészítéséhez (ehhez egyébként kell még kakashere, valamint csirkeszív és csirkemáj is), utóbbiak köretként tálalják. És természetesen ez tényleg kakastaréj, tehát nem összekeverendő a cigánypecsenyét díszítő sült szalonnával.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/2339457a-89de-4eb8-ad1e-92d062d953db.jpg)
Szintén európai bizarr kaja a savanyított hering (a svédek Surströmmingje) vagy az izlandiak hákarl nevű ínyencsége, ami nem más, mint elásott, hónapokig saját levében erjedt, majd csíkokra vágva kiszárított cápa.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/3baa687a-71e5-4d38-9820-e3dd614f783e.jpg)
E környékbeli finomságok után ne csodálkozzunk, ha a távolabbi helyek is fel tudnak mutatni olyan kajákat, amelyek, mondjuk úgy, bizarrnak nevezethetők. Ha Dél-Kelet Ázsiában járunk, megkóstolhatjuk a kígyóbort, amelynek flakonjában ott tekergőzik a bibliai hüllő is, de Kínában újszülött egeret is használnak borkészítéshez.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/61b1a5bf-cfcb-4373-9837-a56a05177bad.jpg)
Szintén Kelet-Ázsiában nassolhatunk sült pókot vagy szöcskét – bár ez utóbbit máshol is eszik az emberek. (Sőt, már nálunk is kapható többféle ízben.) Koreában pedig selyemhernyó lárvát rágcsálnak szívesen.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/d922fc91-b84b-4e01-973d-eef876df4c61.jpg)
Mexikóban a hangyalárvát becézik rovar kaviárnak - és eszik jó étvággyal. De a bizarrságlista első helyezettje nálunk a fülöp-szigeteki csemege, a Balut, azaz a főtt kacsaembrió tojáshéjban.
Ha még több bizarr ételt szeretne megcsodálni böngésszen itt vagy itt.