Egy pléd, egy piknikkosár és már csak a jó társaság kell, hogy a szabadban kiélvezzük az indián nyár napsugarait. De mit vigyünk a kirándulásra?
Segal Viktor séf megmondja. Elvégre már harmadik szakácskönyvét is, 81 recepttel a négy évszakos piknikezésnek szentelte. Receptjei, ötletei pedig most egy 16 részes sorozatot alapoznak a közkedvelt főzős tévécsatornán.
Íme egy kis ízelítő.

Sonkahagymás quiche kápiával és mascarpone krémmel
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 dl víz
1 teáskanál só
5 db egész tojás
25 dkg mascarpone
3 db kápia paprika
6 db közepes méretű sonkahagyma
3 szál újhagyma
1 evőkanál vaj
só, bors
Elkészítés:
30 dkg lisztet 20 dkg vajjal gyúrjuk össze egy pár kanál víz segítségével. Gyorsan dolgozzunk, sózzuk ízlés szerint. Amint a tészta összeállt, rakjuk egy órára hűtőbe. Alternatív megoldásként használhatunk kész leveles tésztát is, amivel nagyban megkönnyíthetjük az életünket, a legtöbb szupermarket tart több változatban is.
Akármelyik megoldást is választjuk, a következő lépésben mossuk meg a sonkahagymát, az újhagymát és szeljük karikákra. 5 dkg vajon pirítsuk meg, majd dobjuk rá a felkockázott kápiapaprikát (ha nem kapnánk helyettesítsük kaliforniai paprikával, ennek a mennyiségnek kb. másfél-két darab felel meg, akár variálhatjuk is a színeket). Süssük további 10 percig a serpenyőben.
Ha letelt az idő, a tésztát nyújtsuk ki, és kivajazott quiche formába vagy hullámos szélű tortaformába nyomkodjuk bele. Villával szúrkodjuk meg, és egy sütőpapírt rizzsel a közepén tegyünk rá. Ezt nevezzük vakon sütésnek, használhatunk hozzá rizs helyett száraz babot, esetleg lencsét is. Süssük a tésztát 200 fokon előmelegített sütőben 10 percet.
Miután a tésztát kivettük és levettük róla a „nehezéket”, hagyjuk kicsit hűlni. Közben keverjük össze az 5 tojást, a mascarponéval. Sózzuk, borsozzuk.
A kihűlt tésztán szétoszlatjuk a paprikás-hagymás tölteléket, és ráöntjük a tojásos mascarponét.
Visszatesszük a sütőbe 180 fokra, és még 25 percig sütjük.
Tipp: Csak akkor csomagoljuk - kapható praktikus, hordozhatós, fogantyús, fedeles tortadoboz, de vihetjük a saját formájában is lefóliázva - ha már kihűlt.

Sós karamella friss gyümölcsökkel
Hozzávalók:
Ízlés szerinti fajtájú és mennyiségű idénygyümölcs
13 dkg cukor
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín
2 csipet tengeri só
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk. A könnyen barnuló gyümölcsökre (pl.: alma, körte) kevés citromlevet locsolunk. Elkészítjük a sós karamella szószt:
Egy kisebb edényben a cukrot kis lángon, kevergetés nélkül felolvasztjuk. Mikor már szép aranybarna színe van, levesszük a tűzről, és a vajjal óvatosan elkeverjük. Ezután jöhet bele a tejszín és a só. Pár perc alatt kis lángon összeforraljuk. A gyümölcsökhöz kínáljuk.
Tipp: Külön-külön csomagoljuk tárolódobozokba, ne öntsük rá a gyümölcsökre.

Mentás ice tea, gyömbérrel
Hozzávalók:
12 nagyobb ág friss menta
1 citrom
1 kisebb gyömbér
5 evőkanál kristálycukor
1 liter forró víz
citromfű ízlés szerint
jégkocka
Elkészítés:
A friss, alaposan megmosott gyömbért zöldséghámozóval megpucoljuk, vékony szeleteket csípünk le róla és belehalmozzuk egy nagyobb kancsóba. Ráöntjük a forró vizet, hagyjuk főni. Közben ízlés szerint adunk hozzá cukrot, lime, vagy citromlevet, mentaleveleket, citromfüvet. Hagyjuk kihűlni, leszűrjük.
Tipp: Jól záródó csatos üvegben vigyük magunkkal
Megjegyzés: Még több recept, apró praktikák a TV Paprika Piknik című sorozatában Dános Tamás „profi hobbiséf” kivitelezésében és Polgár Odett „hobbi-food stylist” szárnysegédletével.