Pezsgős marcipán szamócával, ez maga volt a fagylaltkehelyben megtestesült Balatoni Randevú - tavaly nyáron. Most újra meghirdette a Balaton fagyija versenyt a tó regionális turisztikai szövetsége. Május 1-jén indul a hideg nyalat szezon, és egyúttal a tíznapos Nyított Balaton nevű akció, amelynek keretében még az is kiderülhet, mi lehet Picasso kedvenc süteménye.
Hamarosan kiderül, megvédi-e bajnoki címét a máriafürdői Florida fagylaltozó, amely a legjobb nyalni-kanalazni valót készítette múlt nyáron. Igaz, szorosan nyomában volt a földvári Kárpáti fagylaltozó füge-dió fantáziája, a füredi Korzó mákvirága és a Bagaméri kapros-túrós pitéje, amelyeket különdíjjakkal jutalmazott a zsűri. A feladat most is roppant "egyszerű": tejet, tejszínt vagy vajat, cukrot és tojást kell tartalmaznia a fagyiknak, és csak természetes aromákat használhatnak a készítők. A verseny eredményét, a győztes fagylalt összetevőit május elsején teszik nyilvánossá, és utána egész nyáron a Balaton-part bármelyik cukrászdájában megkóstolhatjuk. Állítólag még a receptet is megkaphatja bárki vállalkozó szellemű fagylaltimádó.
Május 1-től tíz napon át azonban a fagyizás előtt, után, tán közben, másból is válogathatunk: a Nyitott Balaton elnevezésű akció keretében 120 programmal szeretnék a helyiek bizonyítani, hogy érdemes tavasszal is a tó partjára jönni; sok étterem, kávézó 20-30 százalékos kedvezményt ad áraiból ebben az időszakban.
Balatonfüreden pedig ezekben a napokban egy érdekes kísérletbe kezdenek. A helyi cukrászok közösen komponálják meg a Picasso-kiállítás múzeumi szakembereivel azt a balatoni sütemény, amelyet szerintük a művész is szívesen fogyasztana el. A füredi cukrászdákban kínálják majd Picasso kedvencét, és akik megkóstolják – a blokkal? – kedvezményesen mehetnek majd be a Vaszary Villába, a katalán festő kiállítására.