Villányi Franc tényleg létezik. Nem a képzelet szülötte, és nem is csak álmodoznak róla a borászok, s persze a borkedvelők.
Pont került egy régóta várt engedélyezési procedúra végére: a Villányi borvidék eredetvédelmi rendszerében történt változtatásokat jóváhagyta és aláírta a napokban a mezőgazdasági miniszter. Mit jelent ez?
Mostantól a villányi prémium franc-ok palackjukon a Villányi Franc márkanévvel jelenhetnek meg.
A hazánkban elsőként életre hívott Villányi eredetvédelmi rendszer a franc kapcsán tavaly fontos újításon ment keresztül. A Villányi Borvidéki Tanács meghatározta a prémium és szuper prémium kategóriás cabernet franc minőségi feltételeit, és ezzel életre hívta az új borvidéki csúcsbor márkáját.
A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és kiváló borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült premium vagy super premium minősítést elért bor immáron Villányi Franc.
A szőlő ezen a borvidéken immár az ültetvények 14%-át teszi ki. A színtiszta mészkő talajnak és a sok napsütésnek köszönhetően a szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad errefelé.
Hogy mit tud a Villányi Franc? A fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. Az elegancia, az egyensúly jellemző rá, benne ott a finomhangolás művésze, a sokrétűség. Legalább egyéves fahordós érlelést kap, s a hosszú palackos érlelést is meghálálja.