A torma, a sonka, a tojás, a kalács az ünnepi asztal elengedhetetlen eleme, kétség nem férhet hozzá. De azért egy kicsit feldobhatjuk a húsvéti menüt, és kipróbálhatunk mást is a klasszikusok mellett.
Havas Dóra (Lila Füge) és Fördős Zé (Szárnyas Ízvadász) a múlt hét végén már látványosat alakított a MOM Park gasztro show-ján a sonkás-tormás quiche és a csokoládés eclair fánk műfajban, ami szerintük nagyon is passzol a húsvéti kínálatba. Szerintünk is. Pláne, hogy most a receptjeiket is megosztották velünk.
Húsvéti sonkás-tormás quiche
Hozzávalók 4 személyre:
Az omlós tésztához:
200 g liszt
125 g vaj
1 tojás
1 csapott teáskanálnyi só
1 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
200 ml tejszín
100 ml tej
4 egész tojás
egy kis darab friss torma
5 dkg parmezán sajt
15 dkg füstölt-főtt sonka vagy tarja
1 póréhagyma
só, bors
szerecsendió
Elkészítés:
Egy keverőtálba öntjük a lisztet, bele a kemény, hideg vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Ekkor beleütünk egy egész tojást, majd lassan hozzáöntjük a jéghideg vizet, és az egészet gyors fokozaton homogén tésztává dolgozzuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig belisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a kivajazott sütőformába. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával beborítjuk, és száraz borsót töltünk rá nehezékként. 200 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a „nehezéket” fóliástól, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Parmezánt és friss tormát reszelünk bele, majd sóval, tört borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az apró kockákra vágott sonkát kevés olajon megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, és pár perc alatt megfonnyasztjuk. A póréhagymás sonkát alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és az egészet az elősütött tésztára öntjük. A quichét sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quichét szeletekre vágva, melegen tálaljuk, de később langyosan, hidegen is finom.
Csokoládés eclair fánk
Hozzávalók:
A tésztához:
12,5 dkg liszt
2 dl tej
0,5 dl víz
5 evőkanál vaj
1 teáskanál cukor
1/2 teáskanál só
4 tojás
A krémhez:
3,5 dl tej
1,5 dl tejszín
7,5 dkg cukor
1 tojás
3 tojássárgája
4 dkg kukoricaliszt
12 dkg csokoládé
A mázhoz:
1 dl tejszín
10 dkg csokoládé
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen láng felett folyamatosan kevergetjük kb. 2-3 percig, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be. Átöntjük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután az eldolgozott masszát nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kb. 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokra, és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt. A tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzáadagoljuk a kukoricalisztet. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adunk, eldolgozzuk, majd az egészet a lábosba öntjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen fölolvad. Ezután a krémet lehűtjük.
A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt, és ráöntjük a 10 dkg apróra vágott csokoládéra, majd az egészet fényesre keverjük.
Összeállítjuk az eclaireket: a hosszúkás fánkokat óvatosan kettévágjuk, az alját megtöltjük kb. 3 teáskanálnyi krémmel (habzsákba is tölthetjük a krémet, úgy könnyebb adagolni), ráhelyezzük a tetejét, és végül ráhúzzuk a csokimázat (az egészet is bevonhatjuk).