2015. március. 25. 14:36 MTI Utolsó frissítés: 2015. március. 25. 14:35 Gasztro

Bezárja moszkvai éttermét a Michelin-csillagos francia sztárszakács

Bezárja moszkvai éttermét Pierre Gagnaire Michelin-csillagos francia sztárszakács, a Les Menus helyén a Lotte szállodában a modern európai konyhát reprezentáló étterem nyílik.

Pierre Gagnaire, a molekuláris gasztronómia egyik úttörője, akinek párizsi étterme 1998 óta rendszeresen három Michelin-csillagot érdemel ki, 2010-ben nyitott éttermet az orosz fővárosban lévő szállodában. Ötévnyi együttműködés után a Le Menus bezár, mert március végén lejár a szerződése - jelentették be a Lotte hotel illetékesei. 

A Vedomosztyi orosz folyóirat szerint azonban az étterem az Oroszországot sújtó embargó áldozata, amelyet a Nyugat az ukrán válság miatt alkalmaz Moszkvával szemben. Számos étel alapanyaga ugyanis importból származik.

Pierre Gagnaire, aki 11 neves éttermet irányít Európában és az Egyesült Államokban, azon a híres nagy nyugati séfek közé tartozott, akik megpróbálták kihasználni a gazdasági fellendülés lehetőségeit az elmúlt tíz évben Oroszországban. Hélene Darroze, a Michelin-csillagos párizsi Hélene Darroze, és a két Michelin-csillagos londoni Connaught éttermek tulajdonosa 2010-ben nyitott éttermet az orosz fővárosban.

Számosan kényszerültek azóta a roló lehúzására: a moszkvai Ritz Carlton hotelben megszűnt a Heinz Winkler német szakács irányította Le Jeroboam étterem. A Koumir nevű étterem, amely Michel Troisgros három Michelin-csillagos sztárszakács franciaországi éttermének moszkvai vállalkozása volt, szintén megszűnt. 

A Lotte hotel illetései közölték, hogy a Les Menus helyén egy éttermet akarnak egy világszerte ismert séffel az élen, aki modern európai konyhát fog vezetni.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?