Közép-európai körútja során a napokban Budapesten járt Jack Daniel ükunokahúga, Lynne Tolley. Amellett, hogy a márka utazó nagykövete és whiskey mesterkóstoló, még séf, szakácskönyv író is. Ezúttal nemcsak kóstolt, de főzött is egy belvárosi étteremben. Naná, hogy whiskey-vel. Hamisítatlan amerikai fogásokat.
Lynne Tolley, akit sokan irigyelnek, hiszen „hivatalból” halmozza az élvezeteket, nem először járt Magyarországon, és a gasztronómia megszállottjaként természetesen a mi ételeinket is kóstolta már. Mi több, bevett kedvencei vannak: „A töltött káposzta és a gulyásleves valami fantasztikus, és mivel igazi édességrajongó vagyok, a mákos guba is levett a lábamról” – lelkendezett, amikor a magyar konyháról kérdezték. Persze azért a whiskey-ről is ejtett szót: „Sokan meglepődnek, hogy nőként ilyen szakmát választottam, de hát az ereimben mégis csak csörgedezik egy kis Jack vér. Ráadásul a hölgyek szerintem azért kiváló kóstolók, mert jobban külön tudják választani a különböző aromákat”.
A magyar specialitásokról roppant lelkesen nyilatkozó Lynne saját szakácskönyvéből választott ki néhány igazán originális, ám egyszerűen elkészíthető receptet, hogy bizonyítsa, a whiskey-nek nemcsak a pohárban van helye. A Meat Boutiqe-ban ragadott fakanalat, segítői pedig originális magyar celebek voltak (Király Linda, Görög Zita és Horváth Éva).
Serpenyőben sült Tennessee Whiskey-s csirkemell filé
· 6 félbevágott csirkemell filé
· só és bors
· ½ pohár liszt
· 3 evőkanál vaj
· 2 evőkanál olaj
· 2 evőkanál apróra vágott hagyma
· 1 pohár csirkehúsleves
· ¼ pohár Jack Daniel’s whiskey
+ 1 evőkanál dijoni mustár
Szórjuk a lisztet egy tálba, majd a sózott és borsozott csirkemelleket forgassuk bele. Melegítsünk fel 2 evőkanál vajat és az olajat egy nagy serpenyőben. Mikor tűzforró lesz, süssük meg benne a csirkemelleket, oldalanként 4-5 percig. Ezután szűrőlapáttal tegyük egy tálba a húst, és tartsuk melegen. A serpenyőben maradt szafthoz adjuk hozzá a hagymát, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 3 percig. Közben a húslevest keverjük össze a whiskey-vel, öntsük rá a hagymára, és folyamatos keveréssel forraljuk be a mártást. Ha besűrűsödött, adjuk hozzá a mustárt és a maradék vajat. Az elkészült szószt öntsük rá a csirkére, és már tálalhatunk is.
Megjegyzés:ebből a mennyiségből 6 adag jön ki.
Karamellizált lynchburgi almaszeletek (8 főre)
- 3 evőkanál vaj
- 1 kg szeletelt alma
- 10 dkg cukor
- 4 evőkanál Jack Daniel’s whiskey
Közepes lángon melegítsük fel a vajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele az almát és körülbelül 5 percig pároljuk, míg puha nem lesz (kb. 5 perc). Adjuk az almához a cukrot és a whiskeyt, majd további 5 percig melegítsük, amíg a folyadék a gyümölcsre karamellizálódik. A fogást kínálhatjuk önállóan desszertként, de köretként is.
Megjegyzés: Lynchburg a székhelye a Tennesee államban, Jasper Newton „Jack” Daniel által 1875-ben alapított cégnek, melyet 1956 óta a Brown-Forman csoport tulajdonol.