Gasztro hvg.hu 2014. december. 23. 14:46

Hagyományosan szeretjük

Egy nagy karácsonyi közvéleménykutatás keretében 5000 olvasó válaszolt az ünnepi étkezési szokásokkal kapcsolatos kérdésekre. Kiderült, hogy az átlagos magyar ünnepi asztal köré 5-7 fős család ül, hogy a menüt túlnyomórészt a nők állítják, még hozzá hagyományos fogásokból össze (74%), és a férfiak segítsége nélkül készítik el (63%). A válaszadók közel háromnegyede kevesebb, mint 20.000 forintot költ.

    „Nem csak a menüsor kiválasztásában dominálnak a hagyományok - a családban betöltött férfi-női szerepek is hagyományosnak mondhatók, hiszen a válaszadók szerint a háztartások 63 százalékában csak hölgyek forognak a konyhában, hogy az ünnepi asztalra készülő ételeket elkészítsék – s mindössze 35% említi, hogy az egész család részt vesz a munkában” – mondta Kárai Dávid ízHUSZÁR, a kutatást végző  NoSalty főszerkesztője.

Arra a kérdésre, hogy mi a fő szempont a karácsonyi menü megtervezésekor a válaszadók 74%-a említi a családi hagyományokat, s csupán 5% hivatkozik arra, a legfontosabb , hogy ilyenkor is egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Más nemzetek ünnepi fogásait a válaszadók túlnyomó többsége (84%-a) nem szerepelteti a menüben. 

AFP / Till Leeser

Az átlagos magyar karácsonyi vacsora asztal 5-7 főt számlál, hiszen a válaszadók csaknem 30%-a ilyen létszámban üli körbe az asztalt, míg 2-4 fős asztaltársaságban közel 38 százalékunk ünnepel. Az igazán nagy családi összejövetelek nálunk úgy tűnik, ritkaságszámba mennek, hiszen 10 fő fölötti üneplőről a válaszadók mindössze 6,9%-a vallott.

A válaszadók többségének (55%) összesen 5-9 órás munkát jelent a karácsonyi sütés-főzés, 10 óránál többet  29%  tölt a konyhában. Érdekes adalék a karácsonyi menüre fordított összegek tekintetében, hogy a válaszadók mintegy 70%-a saját bevallása szerint 20.000 forintnál kevesebbet költ az ünnepi vacsorára, 23%-uk  5.000 és 10.000 ezer forint között készíti el.

A karácsonykor hagyományosan oly népszerű halételek a válaszadók 78%-ának asztalán szerepelnek, a legnépszerűbb húsétel pedig  - meglepő módon - a csirke (35%) és a sertés (32%) lett, és csak ezt követi a pulyka és a kacsa. A háztartások 48%-ában készül otthon a legnépszerűbb karácsonyi sütemény, a bejgli, a dobogós helyen szerepel még a mézeskalács és a zserbó. Az ünnepi asztal más kedvelt édességei: mézes krémes, hókifli, kókuszos sütemény és a keksztekercs.