Az etyeki pincéknél mindig történik valami, hogy is maradhatnának ki a Márton nap környéki libáskodásból. Szombaton Budapest szőlőskertjében egésznapos libalakodalom, vagyis ahogy leleményesen elnevezték:Libadalom.
Feltétlenül éhesen és szomjasan kell érkezni kora délelőtt, különben aligha tudjuk akár csak a fele kínálatba beleenni-inni magunkat, lévén 12 állomáshely.
A Gradowski Birtokon libalevessel, a klasszikus vöröskáposztás libasülttel, ludaskásával és Lúdláb tortával várják a vendégeket. A Milán Pincénél kemencében sütik a libapecsenyét, cserépedényben készül a gerslis sólet füstölt libacombbal, mákos kalácsot kínálnak házi lekvárral. Aki csak karéj libazsíros kenyeret tolna, esetleg egy kis sült kacsamájjal turbózva, lilahagymával annak is dukál jóféle pálinka. A bubis fanoknak a Gombai pezsgőpincében a helye, pár libafalat itt is akad. Takátséknál tejszínes-kapros libazúzalevest lehet kanalazni, vagy a libazúzát pörköltesen nokedlivel, utána tökös-mákos rétes, gyümölcsös kukoricamálé. A Debreczeni-Ferenczi Családi Borászat szekszárdi borokat vendégszerepeltet a libahurka, libamájas mellé harmónikaszóval. Dvoráknál tárkonyosan főzik a libalevest, a zúzapörkölt mellé juhtúrós sztrapacskát körítenek, hagymás krumplit pedig a töltött libanyakhoz. Itt aztán mindenki meggyőződhet róla, hogy jobb egy lúdnyak két tyúknyaknál. A Kácsor "Kíra" Pincénél köröm közé libatepertőkrémes kenyér, tepertős pogácsa, hogy csúszhasson a bor.
Az Etyeki Sajtútra vegák és elszánt állatvédők is felkerekedhetnek, legfeljebb nem neveznek be egy adag sajtos libacombra, viszont elleshetik a sajtkészítés, vajköpülés titkait. Lesz még "Pusztabusztúra" traktorral, indulás a Rókusfalvy Birtokról, ahol ne csodálkozzunk, ha tényleg libagágogás veri fel a vidék idilli csöndjét (amire egyébként is csekély az esély), nem a konyhából próbálnak menekülni a libák, mert ott már délre bevégeztetik nekik lassú sülés által, káposztás tésztával, birsalma chutnyval. Viszont itt kerül sor a libafuttatásra: lúdfutam az Etyekringen akár saját (?) szárnyassal, akár a szervezők által hitelesített "szérialibával".
Ha valaki kultúrszomjas is, annak az Anonym Pince borai és borsodós libásrétes előtt-után, közben Dóczy Géza festőművész és Dóczi Barnabás grafikus kiállitása a Rezeda teraszon. Renitenseknek sült alma- sült tök kóstoló, gyógyteák, kézműves szörpök, lekvárok a Halmi Pincénél. Hedonistáknak Árpás László pincéjénél a mester 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkái, kemencében sült húsai.
Aki mindezt végig tudta enni, feltétlenül jelentkezzen nálunk!