Hónapok óta gyúrnak 12 ország legjobb péklegényei, hogy felkészüljenek a fiatal pékek 44. európai versenyére (European Contest for Young Bakers), melyet október 11-14. között Brüsszelben rendeznek meg.
A felkészítő pékmesterek által kísért kétfős csapatoknak - és tartalékoknak - nemcsak a kenyérsütésben kell jeleskedniük, hanem egyéb péksüteményekkel és szendvicsekkel is be kell mutatkozniuk. A versenydarabok textúrája, állaga és meghatározott táplálkozás-egészségügyi kritériumai mellett a fő mérce a kreativitás.
S ami igazán izgalmas: egy műalkotást is ki kell „sütniük” a versenyzőknek. Van olyan csapat, mint a spanyolok, amelyik már bemutatta a versenyművét. Látva a tésztábó lkészült - ehető? - szobrot, a Córdobai Vendéglátó Iskola 20 éves péknövendékének, Francisco Recio Morenónak alkotását, rögtön felmerülhet bennünk a kérdés: Vajon mit tudhatnak a többiek, s mire lesz majd még képes a fiatal spanyol pékművész, ha mester válik belőle? Az európai ifjú pékek versenyének eredményhirdetése október 16-án, a Kenyér világnapján lesz, amelyet 2001 óta ünneplünk a Pékek Világszövetségének döntése alapján. Ekkor derül ki, hogy Portugália, Németország, Franciaország, Dánia, Luxemburg, Svájc, Svédország, Belgium, Finnország, Ausztria, Hollandia és Spanyolország versenyzői közül, kik azok, akik ott lehetnek a 2015-ös Mondial du Pain világversenyen, amelyet a francia Les Ambassadeurs du Pain szervez a kézműves hagyományok és táplálkozási értékek megőrzése jegyében.
Magyar részvevője sajnos nincs a nemes vetélkedésnek. Persze, mi már annak is örülünk, ha mindennapi betevő péksüteményeinknek akadnak mesterei.