Gasztro MTI / hvg.hu 2014. június. 16. 17:06

Ezek közül kerül ki Magyarország tortája

Egy somlói, egy tokaji boros és egy epres torta került be a Magyarország tortája verseny döntőjébe.

A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben. A tortákat hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be Budapesten.

Auguszt E. József cukrász, a zsűri tagja az MTI-nek elmondta, a három kiválasztott torta mindegyikén van még mit javítani, erre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, illetve a zsűri javaslatai alapján sor is kerül a további fordulók alatt.

A cukrász szerint a Somlói revolúció valóban forradalmi torta, hiszen bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre. Az Eper furmint torta Auguszt E. József elmondása szerint igazán "kacifántos egyesítése" az epernek és a furmintnak, az Aranyló tokaji tortában pedig erőteljesen érződik a magyar bor íze, a világos piskótaalapon készült tortát tokajival és csokoládéval kezelt mazsola bolondítja meg. 

A szakmai zsűri húsz versenymű közül választotta ki a három tortát, amelyeknek a következő hetekben további két körben kell vizsgázniuk, míg kikerül közülük az augusztus 20-i nemzeti ünnepre Magyarország 2014-es tortája. Fontos szempont a döntésben, hogy mindenki számára könnyen, különleges technikák nélkül is elkészíthető legyen az édesség.

A tavalyi győztes a budapesti Major cukrászda mézes grillázsa volt
facebook

Az idén nem szerepelt a versenykiírásban kötelező íz, alapanyag, míg az előző években például a szatmári szilva, a pándi meggy, a kecskeméti sárgabarack, a szabolcsi alma , a milotai dió felhasználásával kellett kellett tortát alkotniuk a versenyzőknek. Egy kis emlékeztető: 2011-ben a Kecskeméti barackos köles, 2012-ben a Szabolcsi almás mák, míg tavaly a Milotai mézes grillázs lett az ország tortája.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.