Egy somlói, egy tokaji boros és egy epres torta került be a Magyarország tortája verseny döntőjébe.
A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben. A tortákat hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be Budapesten.
Auguszt E. József cukrász, a zsűri tagja az MTI-nek elmondta, a három kiválasztott torta mindegyikén van még mit javítani, erre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, illetve a zsűri javaslatai alapján sor is kerül a további fordulók alatt.
A cukrász szerint a Somlói revolúció valóban forradalmi torta, hiszen bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre. Az Eper furmint torta Auguszt E. József elmondása szerint igazán "kacifántos egyesítése" az epernek és a furmintnak, az Aranyló tokaji tortában pedig erőteljesen érződik a magyar bor íze, a világos piskótaalapon készült tortát tokajival és csokoládéval kezelt mazsola bolondítja meg.
A szakmai zsűri húsz versenymű közül választotta ki a három tortát, amelyeknek a következő hetekben további két körben kell vizsgázniuk, míg kikerül közülük az augusztus 20-i nemzeti ünnepre Magyarország 2014-es tortája. Fontos szempont a döntésben, hogy mindenki számára könnyen, különleges technikák nélkül is elkészíthető legyen az édesség.
Az idén nem szerepelt a versenykiírásban kötelező íz, alapanyag, míg az előző években például a szatmári szilva, a pándi meggy, a kecskeméti sárgabarack, a szabolcsi alma , a milotai dió felhasználásával kellett kellett tortát alkotniuk a versenyzőknek. Egy kis emlékeztető: 2011-ben a Kecskeméti barackos köles, 2012-ben a Szabolcsi almás mák, míg tavaly a Milotai mézes grillázs lett az ország tortája.