Első alkalommal mutatkozik be önálló fajtakóstolón Magyarország egyik legfontosabb fehér szőlőfajtája, a hárslevelű. De most mindjárt egy egész éjszakát tölthetünk vele. A Hárslevelűk Éjszakáján több mint 30 borászat, mintegy 50 borát töltik a poharainkba május 23-án Budapesten, egy meglehetősen rendhagyó helyszínen, a Bogdáni úti volt harisnyagyárban.
"Magyarországon a klimatikus adottságok miatt elsősorban a fehér fajtákra lenne érdemes koncentrálni, közülük a furmint és az olaszrizling után a hárslevelű az, amelyben még nemzetközi szinten is lehet potenciál" - mondta el az MTI-nek a rendezvény főszervezője, Kézdy Dániel.
Kevesen tudják, hogy a fajtát nemcsak Tokajban és Somlón termesztik nagyobb mennyiségben, hanem Egerben és Villányban is. Kisebb mennyiségben valamennyi magyarországi borvidéken előfordul. Érdekesség, amellett, hogy Tokajban száraz furmintokat is csak 2000 körül kezdtek nagyobb mennyiségben palackozni, a hárslevelűvel jóval később indultak, és valamiért máig inkább házasításokhoz használják szívesebben. Siklóson pedig anno az egyik legfontosabb fajta volt, majd a vörösborok hangsúlyosabbá válása miatt szinte efelejtették. Mint ahogy a borkedvelőknek is egyre ritkábban jutott eszébe, hogy egy hárslevelűt emeljenek le a polcról. Ennek egyik oka, amint a mostani program főszervezője is említette, hogy még mindig kísért a szocialista borgyártás félédes debrői hárslevelűjének az emléke...
A pénteki kóstolón az Andrássy Pincészet (Tarcal), az Angyal Borászat (Rátka), az Árpád-hegy Pince (Szerencs), a Bakonyi Pince (Villány), Balassa István (Tokaj), a Barnabás Kézműves Pince (Somló), a Basilicus Szőlőbirtok (Tarcal), a Béres Szőlőbirtok és Pincészet (Erdőbénye), a Bihari Borászat (Mád), a Bodnár Pincészet (Mád), a Bodrog Borműhely (Bodrogkisfalud), a Gizella Pince (Tokaj), a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok (Tarcal), a Homoky Pince (Tállya), a Kikelet Pince (Tarcal), a Királyudvar (Tarcal), Losonci Bálint (Mátra), az Olaszliszkai borbarátok egyesülete, Orsolyák Attila (Tokaj), a Pajzos Zrt-Megyer Zrt. (Sárospatak), a Pannon Tokaj (Tolcsva), a Paulay Borház (Tokaj), a Pelle Pince (Mád), a Pinceköz (Abaújszántó), a Radics Barnabás Családi Pincészet (Rátka), a Sauska Tokaj, a Somlói Apátsági Pincészet, a Szarka Pince (Mád), a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet (Mád), a Tarjányi Pince (Eger), a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok (Tokaj) és a Zsirai Pincészet (Mád és Somlóvásárhely) hárslevelűivel találkozhatnak a látogatók. Amint a felsorolás is mutatja, Tokaj-Hegyalja ugyancsak kitesz magáért.
Részletek a rendezvény Facebook oldalán
Amit a hárslevelűről tudni érdemes:
"A hárslevelű egy régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-Hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad.
Október első felében érik. Fürtje nagy (akár 40cm-re is megnőhet), hengeres, laza, néhol villás elágazásban végződik. Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani, azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga szőlő is korábban érik, mint a furmint, savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. " / Borászportál /