A megengedett tartósítószer-adalékok mennyiségének kétszeresét is meghaladta a Gávavencsellői Sütőüzem cukrászati termékeinek némelyike. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a cég április 7-ét megelőzően készült termékeire forgalmi korlátozást és áruvisszahívást rendelt el. A bűnös: a kálium-szorbát.
Ugyancsak bőkezűen mérték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sütőüzemben a tartósítószer-adalékot. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek a kereskedelmi forgalomban és a sütőüzemben vett mintákban a megengedettnél nagyobb, néhány terméknél egyenesen kétszeres mennyiséget mutattak ki a kálium-szorbátból.
Az E 202 fedőnéven szereplő tartósítószert előszeretettel használják az élelmiszeriparban ( a borgyártásban is), gátolja az élesztők, penészgombák és egyes baktériumok szaporodását. A színtelen, szagtalan, zsírban és vízben jól oldodó szer nem befolyásolja az élelmiszerek ízét, az aromákat és enzimeket tartalmazó készítmények igen hálásak a közreműködésének. Ártalmatlan anyagnak számít, de allergén tűneteket okozhat. Mindenesetre nem véletlen, hogy meghatározott mennyiségben szerepelhet csak az egyes termékekben.
Igazából a szomorú az, hogy a gávavencsellői üzem, amely 1992-ben a Nyírségi Sütőipari Vállalat pékségének utódaként kezdte meg működését, az induláskor fontosnak tartotta a több évtizedes sütési hagyományok megtartását. Hogy ez mennyire sikerült a kenyér- és péksütemény gyártásban, arról nincs hír, a mostani tilalom, amely az élelmiszerbiztonsági megfelelőség megállapításáig tart, a 2000-ben indult cukrászati termelőüzem készítményeire vonatkozik.
A cég, amely 13 megyében forgalmazza termékeit, honlapján ezt ígéri: "Sütemény gyártásunkat a minőségi sütemények jelző illeti, mely betartásával a csomagolt sütemények kategóriában sikerült jelentős, folyamatos piaci szegmensé válni. A termékek gyártása során a házias jellegű íz világot céloztuk meg elkerülve a több hónapos szavatosságú, tartósítószerekkel jócskán dúsított édességeket . A sütemények gyártásánál a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk. " No comment.