Gasztro hvg.hu/MTI 2014. április. 22. 15:51

Betiltott sütemények minőségi jelzővel

A megengedett tartósítószer-adalékok mennyiségének kétszeresét is meghaladta a Gávavencsellői Sütőüzem cukrászati termékeinek némelyike. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a cég április 7-ét megelőzően készült termékeire forgalmi korlátozást és áruvisszahívást rendelt el. A bűnös: a kálium-szorbát.

Ugyancsak bőkezűen mérték a  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sütőüzemben a tartósítószer-adalékot. Az élelmiszerbiztonsági  szakemberek a kereskedelmi forgalomban és a sütőüzemben vett mintákban  a megengedettnél nagyobb, néhány terméknél egyenesen kétszeres mennyiséget mutattak ki a kálium-szorbátból.

 Az E 202 fedőnéven szereplő tartósítószert előszeretettel használják az élelmiszeriparban ( a borgyártásban is), gátolja az élesztők, penészgombák és egyes baktériumok szaporodását. A színtelen, szagtalan, zsírban és vízben jól oldodó szer nem befolyásolja az élelmiszerek ízét, az aromákat és enzimeket tartalmazó készítmények igen hálásak a közreműködésének. Ártalmatlan anyagnak számít, de allergén tűneteket okozhat. Mindenesetre nem véletlen, hogy meghatározott mennyiségben szerepelhet csak az egyes termékekben.

Igazából a szomorú az, hogy a gávavencsellői üzem, amely 1992-ben a Nyírségi Sütőipari Vállalat pékségének utódaként kezdte meg működését, az induláskor fontosnak tartotta a több évtizedes sütési hagyományok megtartását. Hogy ez mennyire sikerült  a kenyér- és péksütemény gyártásban, arról nincs hír, a mostani tilalom, amely az élelmiszerbiztonsági megfelelőség megállapításáig tart, a 2000-ben indult cukrászati termelőüzem készítményeire vonatkozik. 

 

Vajon melyik a hunyó?
gvsutouzem.hu

A cég, amely 13 megyében forgalmazza termékeit, honlapján ezt ígéri:  "Sütemény gyártásunkat a  minőségi sütemények jelző illeti, mely betartásával a csomagolt sütemények kategóriában sikerült jelentős, folyamatos piaci szegmensé válni. A termékek gyártása során a házias jellegű íz világot céloztuk meg elkerülve a több hónapos szavatosságú, tartósítószerekkel jócskán dúsított  édességeket . A sütemények gyártásánál a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk. "  No comment.