Gasztro hvg.hu 2014. április. 22. 13:12

Az 5 legsúlyosabb tévhit a borról

Mihez jó a szobahőmérséklet? Tényleg bűn a jégkocka? Mire elég egy díszes palack? – a Telegraph összeszedte a mezei borfogyasztó legnagyobb tévedéseit.

Vörös a húshoz, fehér a halhoz

A megfelelő étel és bor összekapcsolása sokkal inkább szól az intenzitás, a fűszerezés és az ízvilág összekapcsolásáról, mintsem kategorikus kijelentésekről. Lazachoz például kitűnő választás a pinot noir, bárány mellé pedig nyugodt szívvel kortyolhatunk könnyedebb fehér borokat.

Szebb üveg = jobb bor

Ne csábuljunk az ólómsúlyú üvegnek vagy a díszes címkének. A csomagolás díszessége mindig a forgalmazó egójáról, mintsem a bor milyenségéről árulkodik.

Az öreg bort szűrni kell

Bár egy több évtizedes bor esetében nem árt, ha fogyasztás előtt egy darabig a szabad levegőn szellőztetjük, fontos észben tartani, hogy egy-egy idősebb palack ital a dugó alatt érik össze igazán, így áttöltése, ülepítése, leszűrése könnyedén tönkreteheti az összhatást.

Vörösbornak legjobb a szobahőmérséklet

A legtöbb esetben tévedés, hogy a húsz fokos lakásban hűtés nélkül tárolt bor ne lenne túlságosan szirupszerű. Vörösborok esetében a nem hivatalos határérték 14 fok, ám ez nagyban egyénfüggő.

Szentségtörés jégkockával hűteni a túl meleg bort

Egyáltalán nem. A jégkocka az a trükk, amelyet ugyanúgy bevethetünk a sarki kocsmában, mint az Operabálon. Csak egy kis bátorság kell hozzá.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.