Gasztro Gy.Zs. 2014. február. 02. 10:10

Egy fiatal csapat és egy nagy generáció

Ha Les Seigneur du Vin veszi a fáradtságot, és egy estére feljön Pestre, hogy a Belváros egy szűk kis utcájában vacsorázzon, akkor ott tényleg történik valami. Már az is elég, hogy a Vigyázó Ferenc utcában január közepén kezdődött a február.

 Mádon meg még előbb. Másutt még pótszilvesztert tartottak, az éppen csak beköszönt újévre koccintottak, amikor a pincék tájékán feltűntek egy ifjonc kis csapat tagjai. Téliszünetben osztálykirándulás? Majdnem. Tanulni, tapasztalni, dolgozni jöttek, már a februárra alapoztak. Miként tavaly is, amikor először fogott össze a tokajhegyaljai Mád a pesti MÁK bisztróval,hogy közösen mutassák fel magukat a nagy országos Furmint Február jegyében, nemcsak furminttal.

A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén is megrendezik az eseményt, hagyományteremtő szándékkal. Február 4-től két héten át a mádi boroké lesz a főszerep a pesti tetthelyen. Akik pedig a hagyományt teremtik, azok részben nagyon fiatalok: Mizsei János vezényeli a konyhát, oldalán Garai Ádám sous chef, cukrász , a poharakat tölti Hugyi László sommelier. S bizony az a helyzet, hogy éveik számát tekintve hárman együtt se bírnának összehozni úgy hét évtizedet. Ehhez képest a hagyományteremtésben egy nagy borász generáció tagjai szavaztak nekik bizalmat: Szepsy István vezetésével a Mádi Kör tagjai, a tavalyinál szélesebb repertoárt felvonultatva, különleges tételekkel csatlakoztak. Az eseménysorozat fő célja, hogy felhívja a figyelmet a mádi terroir kiemelkedő értékeire, és szélesebb körrel megismertesse azokat a borokat, amelyekre méltán lehetünk büszkék, hiszen a világon bárhol megállják a helyüket.

Akkor most már érthető, mit keresett Les Seigneur du Vin - a Bor Ura, azaz Szepsy István, akinek 2013-ban a World Wine Symposyum a világon másodikként adományozta ezt a címet, egy január közepi hétköznap este a Vigyázó Ferenc utcában. Ekkor tartották a mostani kéthetes sorozat főpróbáját.

Nem akarunk ingerkedni a nagyérdeművel, de azért csak megosztjuk annak a bizonyos februárt idéző januári vacsorának a menüsorát:

 Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet MÁD 2012

Házi sonka, kenyér, vaj

Gy.Zs.

Amuse bouche: Kacsamáj bonbon cappuccino habbal

 Bárány consommé - Demetervin Tokaji Száraz Szamorodni 2006

Gy.Zs.

Mangalica terrine - Szepsy Pincészet “Birtok” Furmint 2012

Gy.Zs.

Fogas csicsókatextúrákkal - Budaházy Pincészet "Makovicza” Furmint 2011

Kacsamell édesburgonyával és brie habbal - Lenkey Pincészet December 2005

Gy.Zs.

Tonic-os granite

 Sárgabarackos chiboust sós karamellkrémmel és pisztáciafagylalttal - Orosz Gábor Pincészet 6 puttonyos aszú 2007

Petit four  

Úri Borok Pincészete 6 puttonyos aszú 2003

 De mindez csak "sorvezető". Az elkövetkezendő két hét alatt a választás szabadsága a vendégé. Nem lesz kifejezett menüsor illetve kötelező párosítások, mindenki maga döntheti el, mit mivel szeretne kipróbálni, összekóstolni.  A eseményen a következő mádi pincészetek képviseltetik magukat: Ács Pincészet, Árvay Családi Pincészet. Barta Pince. Budaházy Pincészet, Demetervin, Holdvölgy, Lenkey Pincészet, Orosz Gábor Pincészet, Royal Tokaji Borászati Zrt , Szent Tamás Szőlőbirtok, Szepsy Pince és az Úri Borok Pincészete.

  

 

 

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.