Igaz, hogy elvétve, de nemcsak nálunk akadnak orvosok, akik receptkönyv megírására vetemednek. Egy fiatal andalúziai háziorvos is saját kötettel jelentkezett. Rákellenes receptára június óta ötödik kiadásban jelent meg Spanyolországban, míg internetes oldalát rövid pár hónap alatt másfél millióan keresték fel.
A 34 éves Odile Fernández az elmúlt három évben orvosként és páciensként is átélte mindazt a lelki traumát és szenvedést, ami a mindenki által rettegett egyik legsúlyosabb betegség, a rák kísérője. Onkológus orvoskollégája áttételes petefészekrákot diagnosztizált nála. Mint sok más beteg, mielőtt a kemoterápiás kezelést megkezdték nála, megkérdezte, mit tegyen, és mit egyen ahhoz, hogy maga is aktívan részt vegyen a betegség leküzdésében. Esetleg vannak-e olyan ételek, amelyeket a kezelés ideje alatt vagy végleg ki kell iktatni az étrendjéből. A kérdésére sematikus választ kapott: tenni semmit nem tehet, de enni mindent ehet.
Szerencsére, a kapott tanácsot nem fogadta meg, s mint a hippokratészi esküt magáénak valló orvos, a mások gyógyítására tett fogadalmát – amely így szól: Tehetségemhez és tudásomhoz mérten fogom megszabni a betegek életmódját az ő javukra, és mindent elhárítok, ami ártana nekik. – saját magára is érvényesnek tekintette. Tanulmányai alapján tisztában van azzal, hogy a rákbetegség szoros kapcsolatban áll az étkezéssel, s a gondosan összeállított helyes táplálkozás életmentő, gyógyító lehet.
Ismeri a bölcs mondást: az vagy, amit megeszel. S az is rémlett neki, hogy egykor az emberek ösztönösen is egészségesebben táplálkoztak, amikor nem ették a húst hússal. Étrendjükben nagyobb szerepe volt a terményeknek, zöldségféléknek és az ízesítéshez sokkal több természetes fűszerfélét, mint sót és cukrot használtak fel.
Orvosai csupán öt százalék esélyt adtak a fiatal doktornőnek, hogy túléli betegségét, ő mára mégis felgyógyult, és két hónapja második gyermekének adott életet. Mindezt főként saját magának köszönheti, tapasztalatait életmód és étrendjének váltásában, s a „kúraként” fogyasztott ételeinek receptjeit osztja meg másokkal, a négy hónappal ezelőtt megjelent Mis recetas anticáncer (Rákellenes receptjeim) című könyvében. Az öngyógyító doktornő tanácsai és receptára – s nyilván személyes példája – könyvének keresettségét annyira megnövelte, hogy pár hónap alatt már az ötödik kiadása is megjelent.
Odile Fernández a gyógyulása titkáról faggató újságíróknak is szívesen válaszol. Egy minapi interjúban, amely az El Paísban jelent meg, elmondta, hogy legelsőnek mindent kiiktatott az ételei közül, ami cukrozott, majd ezt a sültek, elfőzött ételek, s a mikrohullámú sütő használatának a megszüntetése követte. Ezek helyét a nyers zöldségek, gyümölcsök vették át. Ugyanakkor kizárta az étrendjéből a tejet és a húsokat. A fagyasztott, csomagolt, előkészített alapanyagok helyett a friss, idényszerű saláta, zöldség- és főzelékfélék kerültek nála előtérbe. Visszatért a hagyományos mediterrán diétához, a házi készítésű ételekhez. A sokféle lehetőség közül említi saját szűkebb pátriájának hagyományos ételét, a gazpachót (hideg zöldségleve). Minden hozzá használt nyers alapanyag, a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, az olívaolaj, a paprika és az uborka, mind rákellenes élelmiszer.
Ha beletekintünk weblapjának (misrecetasanticancer.com) recepttárába, ott is az Andalúz gazpacho áll az első helyen, amit a szintén nyers saláták változatossága követ. Főételként jöhet mondjuk a cukkinis tészta nápolyi szósszal, a fűszeres lében párolt lencse kurkumával, de készülhet a pörkölt zöldségből is, például karfiolból. A hamburgerbe hús helyett rizs-, sütőtök vagy zöldségpogácsa kerülhet. Desszertnek pedig kiválóan megfelel például a répatorta.
Mindehhez még vegyünk egy jó adag nyugalmat, rendszeres állapotfelmérést, és minél kevesebb tablettát.