Gasztro hvg.hu 2013. október. 02. 15:48

Rumkert a várudvarban

Csütörtökön délután nyitja meg kapuit a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, amelynek idei vendégpárlata a Karib-térség legnépszerűbb itala, a rum.

 A Budai Vár Hunyadi udvarában 25 kiállító több mint 400 párlata, és 15 kolbász-, sajtkészítő várja a látogatókat. Ahogy így elnézzük a várható időjárást, a lelkes közönség lélekmelegítők iránti fokozott igényével bőven számolhatnak a szervezők.   

Valószínűleg vasárnap estig sokan perfekt spanyolra is váltanak, legalábbis, ami a kulturált italfogyasztáshoz nélkülözhetetlen minimumot illeti. Hogy hányszor fog elhangozni a Rumkertben: Un ron, por favor!- vagyis, hogy kérek egy rumot, azt még saccolni sem tudjuk. A várudvarba beköltöző Rumkertben helye lesz a Karib-térség gasztronómiáját bemutató ételeknek, rumos édességeknek és koktéloknak is, amelyeket esténként karibi zenekarok kísérnek.

Az étlapon olyan specialitásokat találunk, mint a jamaicai bárány curry, a Costa Rica-i mogyorós sertés, vagy a jamaican jerk chicken. Az édességek hazai pályáról érkeznek: Márk Szonja, a Pastrami étterem cukrásza négyféle rumos desszertet készít az alkalomra. Lesz rumos csokoládé szalámi porcukorral meghintve, banános-rumos kalácspuding, rumos karamellpuding tejszínhabbal és savarin , azaz koszorú formában sült kelt tészta rumos-narancsos sziruppal . A süteményekhez még tanácsot is kapunk:„Örültem a felkérésnek, hogy rumos desszerteket találjak ki, mert ez egy újabb lehetőség arra, hogy a jó alapanyagok fontosságára hívjam fel a figyelmet. A jófajta vaj, csokoládé és tejszín mellett érdemes minőségi alkoholt használni a süteményekben, az aromákat felejtsük el, és élvezzük a minőségi édességeket, még ha mértékkel is."– vallja Márk Szonja.

Rumos csokoládé szalámi
redlemon

A Bacaradi Original Bar (BoB) a Rumkert koktélkülönlegességeiről és forró, rumos italairól gondoskodik, ahol minden este a márka nagykövete, Kovács Kálmán bártender keveri majd a finom italokat.

A négynapos rendezvény alatt két színpadon 21 előadó koncertje szólal meg, köztük világzenével és latin dallamokkal, kapcsolódva a Karib-térség hangulatához.

További információ: www.palinkaeskolbasz.hu

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?