Gasztro N.J. 2013. október. 05. 10:13

Hackelje meg Ferran Adriá új projektjét, a BulliPediát!

Ezzel a felhívással indította el Ferran Adriá, a világhírű spanyol séf azt a versenyt, amelyben olyan kreatívok jelentkezését várja, akik tehetséget éreznek magukban a dizájn, a technológia és az alkalmazások területén, és szívesen hozzájárulnának ötleteikkel a BulliPedia, azaz egy online gasztronómiai enciklopédia létrehozásához.

A győztes díja nem akármi: együtt dolgozhat Adriával és a Telefónica csapatával 3 hónapig Barcelonában a BulliPedia kifejlesztésén, amit 2016-ra terveznek piacra dobni.

A világ egyik leginnovatívabb embere
AFP / Josep Lago

Ferran Adriá, akit a világ tíz leginnovatívabb embere közé választottak már 2004-ben, nem kis feladatra vállalkozott. Minden eddiginél átfogóbb online gasztronómiai gyűjteményt kíván  létrehozni azzal a céllal, hogy egy olyan eszközt adjon a profi séfek és a jövő szakácsai kezébe, amelyet használhatnak, tanulhatnak belőle, de saját tudásukkal gazdagíthatják is. A projektben együttműködő partnere a Telefónica, amely a világ öt legnagyobb telekommunikációs vállalatának egyike.

A BulliPedia egy olyan megbízható, rendszerezett gasztronómiai tudástár lesz, amiben a szakmabeliek szabadon böngészhetnek, rendszerezhetik az információkat, de kicserélhetik tapasztalataikat, tudásukat függetlenül attól, hogy hol élnek a világban. A tudás szakácsiskolákból, egyetemekről, és éttermi séfektől fog származik, a munkát pedig a BulliPedia csapata és a Barcelonai Egyetem közösen koordinálja majd más nemzetközi egyetemekkel. Mivel az online enciklopédia átfogó és naprakész információt nyújt, hasznos eszköze lehet majd a gasztronómiai oktatásnak, és elősegítheti a kreativitást a konyha világában.  Nem titkolt céljuk az is, hogy a BulliPedia mintául szolgáljon más területek számára, így a jövőben a rendszer akár olyan ágazatokra is adaptálható lesz, mint az építészet, a divat és a dizájn.

A koncepciók leadási határideje 2013. október 30. Minden a versenyhez kapcsolódó információ elérhető itt. Hú, milyen jó lenne, ha magyar kreatívok is pályáznának!

 

 

 

 

 

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.