Vietnamban sosem látott méretűre duzzadt a patkányprobléma, a kártevőkkel hadakozó gazdák viszont megtalálták a módját, hogyan profitáljanak a helyzetből.
Kizsigerelt, finom fűszerezésű, banánlevélben sült patkány a munkásosztály kedvenc délutáni fogása Vietnam vidéki területein. A zömmel elmaradottabb, földművelésből élő települések lakói közt kezd hagyománya lenni a patkányfogyasztásnak, lévén a rágcsálóból készült fogások nem csak elképesztően olcsóak, de a helyiek elmondása szerint az ízük is meglepően jó. A gazdák leggyakrabban csak agyonvágják a termést dézsmáló állatokat, melyekből naponta akár két tucat példányt is könnyen el lehet ejteni.
A banánlevélben sült patkány mellett már kezdenek felbukkani a nyársalt változatok is, és mivel az alapanyaghoz bárki költségmentesen hozzájuthat, a fogás fejlődésének későbbi szakaszaiban is minden bizonnyal erősen pénztárcabarát marad.