2013. augusztus. 01. 17:33 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. augusztus. 01. 17:31 Gasztro

„Nem alkoholistáknak készül”: 25 éves az első magyar Meki

A fiatalokat és a nyugdíjasokat akarta megnyerni a Bábolnai Állami Gazdaság 1988-ban, az első magyarországi McDonald’s étterem megnyitásával. A társaság igazgatója akkor úgy fogalmazott, hogy „olcsó és jó étkeztetésre számítunk”. A nyitás napján a Váci utcában kígyózott a sor az akciós, 43 forintos óriáshamburgerért – írja a Városszíve blog.

„Szeretnénk megnyerni a fiatalokat. A fiatalokat azért, mert ez nem alkoholistáknak készül, mert alkoholt nem mérünk ezekben az üzletekben. (…) És építünk a nyugdíjasokra is, mert hiszen olcsó és jó étkeztetésre számítunk” – így nyilatkozott a Híradónak Burgert Róbert, a Bábolnai Állami Gazdaság igazgatója a Régiposta és az Aranykéz utca sarkán található McDonald’s 25 évvel ezelőtti megnyitásakor.

A butikok, gmk-k, maszekok világában nem a McDonald’s volt az első hamburgert áruló gyorsétterem Budapesten. A magyar üzemeltetésű City Grill már évekkel korábban megnyitott a Váci utcában. Ott ismerkedhetett meg a budapesti közönség az eldobható poharakkal, szendvicses dobozokkal, aki pedig nem jutott el az étterembe, láthatta a reklámját a tévében, többek között Flipper Öcsi és Bálint Antónia közreműködésével.

A Váci utca környékén megjelenő első nyugati brand sem a McDonald’s volt. Még a Híradó is tudósított arról 1987-ben, hogy az első vásárlók megrohamozták és órákon át sorban álltak a bevásárló utcában az első Adidas bolt előtt, amit Horst Dassler, a cégalapító Adi Dassler fia nyitott meg – emlékeztet a Városszíve blog.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?