Még pár nap és begurulnak a gönci barackok a boldogkői várba, hogy hagyják magukat jól megünnepelni. A július 12-14-i hétvégén 2. Gönci Barack Vigasság.
A gönci barack igencsak kényes holmi, olyan édes, puha, lédús, hogy nehezen tűri a szállítást. Legjobb formáját frissen szedve, helyben mutatja. Így ünnepelni is legméltóbb pont ott, ahol június végétől augusztusig lemosolyog a fákról.
A földrajzi eredettvédettséget élvező gönci kajsziból készül az ugyancsak eredettvédett gönci barackpálinka a Bestillo Pálinkaházban. Itt találták ki először tavaly, hogy megérdemelne egy össznépi köszöntést. Most újráznak, és jövőre már azt fogjuk mondani, hogy hagyományt teremtettek. Barackszüret idején Gönc térségében 45 település határában szedik a fákról a pálinkához valót. Csak és kizárólag innen lehet jogosultságot szerezni a gönci jelzővel kínálgatott pálinkákhoz. Ezt azért is érdemes megjegyezni, mert az idei vigasságon amatőr pálinkafőzők is versenyre kelhetnek, még éppen szerdáig lehet jelentkezni itt.
Persze nemcsak butellákba ácsingózik a gönci mosolygós. Lesz belőle lekvár, szörp, de még fagyi is; kerül palacsintába, rétesbe, állítólag még lángosra is. Ezt bárki megtapasztalhatja, ha a hétvégén Boldogkőváralján jár. Az ebédet Fűszeres Eszter főzi, aki ugyancsak odaadó híve a gönci baracknak. Vásárfia a kitelepülő abaúji kézműves piacról. A szellemet tornáztatja a Badár Sándor-féle stand up comedy; jön Rúzsa Magdi, az Alma együttes, a Vodku, a Budapest Bár – csak hogy elhúzzuk a nagyérdemű előtt a mézes gönci barack madzagot...