A május eleji kánikula sokunkat feszengetett a tavalyi fürdőruhájában. A május végi ősz adott egy esélyt, hogy átfazonírozzuk magunkat a szezonra. De hogyan?
A megoldás kézenfekvő: ha nem akarunk egy számmal nagyobb bikinit, akkor egy azonnali, gyors fogyást eredményező, lehetőleg lemondás nélküli hatékony diétára van szükségünk. Aztán legfeljebb pár hét múlva kezdjük elölről. A lényeg, hogy a szabadságra, hosszú hétvégére, fesztiválra, tűzijátékra, strandpartira, vitorlázásra, akármire virítsunk. Egyszer fent, egyszer lent?
Valószínűleg nem Kiss Anna és Vági Zsolt dietetikusok / Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet / találták fel a spanyol vigaszt, de érdemes rájuk hallgatni. Nem győzik felhívni a figyelmet arra, hogy az úgy nevezett villámdiéták látványos produkciókhoz vezetnek, ám rövid időn belül elég látványosan megsokszorozódhatunk újra. Mert hiába ígérnek gyors fogyást, a diéta során fogyasztható élelmiszerek választéka általában erősen korlátozott, így minden esetben nagyonis lemondást igényelnek. A minimális energiabevitelt állandó éhségérzet kíséri, ami nagymértékben hozzájárul a koplalással kínkeservesen leadott kilók gyors visszakúszásához. Pláne, ha egyfolytában a megszokott zsíros kenyereink, pörköltjeink, bundás húsaink,kolbászos paprikás krumplink vizionálása adott erőt az éhkopphoz. Ebben az ördögi körben tapossuk ki magunknak a jojó-effektust.
Az egészséges táplálkozás jegyében történő fogyás a testtömegcsökkentés mellett az életmódváltásra, és az ideális táplálkozási szokások kialakítására is nagy hangsúlyt fektet az elért eredmény megtartásának érdekében. A dietetikusok szerint a kíméletes, ám eredményes fogyás titka a megfelelő nyersanyag-válogatás. Olyan élelmiszereket érdemes választani, amelyek hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez, ízletesek, nagy telítő értékkel rendelkeznek, és ezáltal kellemes közérzetet biztosítanak. Egyik élelmiszer sem szerepel tiltólistán, így jelezve az egyik legfontosabb szabályt a fogyókúra során: nincsenek tiltott ételek csak kerülendő mennyiségek!
Nem vagyunk sportrovat,és nem is akarnánk az egészségmániás fitneszőrültek táborába sorolni,de azt beláthatjuk,hogy nincs mese:a testtömegcsökkenés akkor indul el, ha az energialeadás meghaladja az energiafelvételt. A táplálkozás mellett az egészséges és kiegyensúlyozott fogyás alapja a rendszeres mozgás. Hetente legalább három alkalommal 30–60 perces közepes intenzitású edzés ajánlott, melynek során elsősorban a zsírszövetből és nem az izomszövetből történik a fogyás, továbbá az energialeadás nem csak a mozgás alatt valósul meg, hanem utána is szép csöndben folytatódik.
Ráadásul akkor sem kell önként és emelt fővel spanyolcsizmát húznunk, kerékbetörésen, kötél általi halálon gondolkodnunk, ha benyelünk egy szelet csoki tortát vagy egy adag rakott krumplit. Az elfogyasztott fölös energiát könnyen lehet egy energiaszegényebb vacsora, vagy egy plusz kör futás beiktatásával kompenzálni. Nem szabad túl szigorúnak lenni önmagunkhoz. Az elhamarkodott kijelentések, mint „nem eszem több csokoládét” vagy „ezen túl csak ásványvizet iszom” úgy sem betarthatók, megszegésük lelkiismeret-furdaláshoz és kudarcélményhez vezet. Reális célok felállítására kell törekedni, mint pl „naponta legfeljebb egy kocka csokit eszem” vagy „csak minden harmadik nap eszem egy szelet süteményt”. Sokszor előfordul, hogy a megszokás, és nem az éhségérzet vezet evéshez. Ilyen a tévézés közbeni nassolás, a stressz- és az unaloműző evés és a rossz beidegződések,mi szerint például mindent meg kell enni a tányérról.
Inkább építsünk magunknak piramist! A táplálkozási piramis alapjait a folyadékok, zöldségek és gyümölcsök mellett a komplex szénhidrátokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gabonák és a belőlük készült élelmiszerek képezik. Bármilyen diéta során ajánlott előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű lisztből és durumlisztből készült tésztafélék, kenyerek, barna rizs,cereáliák fogyasztását. Lehetőség szerint naponta szerepeljenek az étrendben. A magyar táplálkozási szokások jellemzője, hogy a tészta valamilyen formában a legtöbb étkezésben helyet kap. Népszerűsége igen nagy, ezért fontos, hogy milyen egyéb nyersanyagokat használunk fel készítéséhez. Az a téves nézet terjedt el, mi szerint a tészta nagy szénhidráttartalma miatt hizlal, ez azonban önmagában nem igaz. Az adagnagyságok, a fogyasztási gyakoriság, a feltétek, raguk fajtája és főként a nap során elfogyasztott többi étel adják a teljes energia- és szénhidrátbevitelt. A tésztáknak igenis számos előnyük van a fogyókúrában,azon túl, hogy elkészítésük könnyű és nem időigényes. Az az étrend, mely viszonylag gazdag szénhidrátban, megkönnyíti a fogyókúra betartását, mert a glikogénraktárak nem ürülnek ki, a vércukorszint nem alacsony, így nem fokozódik az étvágy. Kutatások bizonyítják, hogy egy komplex szénhidráttartalmú és megfelelő esszenciális zsírsavösszetételű étrend preventív hatású a szívkoszorúér-betegségek kialakulásával szemben is. Ép anyagcsere mellett a szénhidrátok fogyasztása rövid- és hosszútávon is pozitív hatást gyakorol az emlékezőképességre és a szubjektív teljesítőképességre. Nem utolsó sorban jó hangulatunkat is megalapozza.
Úgy, hogy le a jojóval, együnk jól s jókat,de élvezzük ésszel. Üsse kő, mozogjunk is kicsit.