Dél-Amerika legnépesebb városában, São Paulóban főz a séf, akit most a földkerekség egyik legbefolyásosabb emberének választott a Time magazin.
A brazil Alex Atala (44), akit csak tetovált sztárszakácsként emleget a szakma, felkerült a tekintélyes sajtóorgánum 2013-as Top-100-as listájára.
„Alex egy feltűnő alak, tetovált és piercinget visel, szinte lángol a szakálla. De az egyik legelkötelezettebb ember, akivel találkoztam az iparágban. Önzetlenül, átadta magát annak a hatalmas feladatnak, hogy jobb élelmiszer-kultúrát alakítson ki Latin-Amerikában. Filozófiája a natív brazil hozzávalókkal megbabonázta a haute cuisine-t („magas” konyhaművészetet) a kontinensen – nyilatkozta róla neves kollégája, René Redzepi dán sikerséf, a koppenhágai Noma mestere.
Alex Atala, akit a szakmai kritika degusztációs menüsorának apró falatkái miatt minimalistának, ugyanakkor az ízek gazdagságát és húsz fogásos menüit tekintve maximalistának nevez, Belgiumban (namuri École Hôtelière), valamint olasz- és franciaországi Michelin-csillagos éttermekben gyűjtött európai tapasztalataival és tudásával felvértezve tért vissza Dél-Amerikába. 1999-ben nyitott étterme a D.O.M., a latin Deo Optimo Maximo rövidítése, melynek jelentése „a legfőbb istennek szentelve”. Ez nyilván több mindent is kifejez nála, például azt a megszállottságot, amellyel ragaszkodik a brazil gasztronómiai hagyományokhoz, az amazonasi őserdők vidékéről gyűjtött konyhai alapanyagokhoz: az őserdei jambu növényhez, az acai bogyóhoz, a maniókagyökérből kipréselt tucupihoz, a bacuri gyümölcshöz, a chicoria vadkorianderhez és egyebekhez. Ugyanakkor sokat ad az ízek, színek, textúrák és illatok összhatására. Így kerülnek olyan tipikus Atala-fogások a vendégei asztalára, mint a Szent Jakab kagyló-carpaccio pálmaszívvel rétegelve vagy a tucupiban posírozott kacsa és a glasszírozott sertéspofa.
A tetovált brazil séf féktelen gasztronómiai kreativitásának, szenvedélyének és kitartó törekvésének köszönhetően művészek, vezető közéleti személyiségek mellé sorolhatott be a világ „titánjai és ikonjai” közé. Egyébként nem ő az első, aki a konyhából iratkozott fel erre a reprezentatív listára: 2012-ben a dán René Redzepi (Noma étterem), 2011-ben az USA-ban élő spanyol José Andrés (Minibar és több étterem tulajdonosa) és 2010-ben a szintén az Egyesült Államokban élő koreai David Chang (Ko és a Momofuku étteremlánc) került a világ sorát leginkább befolyásoló személyiségek közé. Ezek után merje még valaki állítani, hogy a Parnasszusra nem vezet út a tűzhely mellől.
Atala vendéglátóhelye a D.O.M. jelenleg 6-ik a brit Restaurant magazine által április 29-én ismertetett Világ 50 legjobb éttermének rangsorában (tavaly 4-ik volt – a szerk.), míg Dél-Amerikában a legjobbként ismerik el. Ő az, aki átalakította, megreformálta a brazil konyhát/ételeket, mégpedig úgy, hogy a természetes brazil – amazonasi – alapanyagokhoz és indián főzési szokásokhoz adta hozzá a francia és olasz kulináris technikát.
„Alex egy feltűnő alak, tetovált és piercinget visel, szinte lángol a szakálla. De az egyik legelkötelezettebb ember, akivel találkoztam az iparágban. Önzetlenül, átadta magát annak a hatalmas feladatnak, hogy jobb élelmiszer-kultúrát alakítson ki Latin-Amerikában. Filozófiája a natív brazil hozzávalókkal megbabonázta a haute cuisine-t („magas” konyhaművészetet) a kontinensen – nyilatkozta róla neves kollégája, René Redzepi dán sikerséf, a koppenhágai Noma mestere.
Alex Atala, akit a szakmai kritika degusztációs menüsorának apró falatkái miatt minimalistának, ugyanakkor az ízek gazdagságát és húsz fogásos menüit tekintve maximalistának nevez, Belgiumban (namuri École Hôtelière), valamint olasz- és franciaországi Michelin-csillagos éttermekben gyűjtött európai tapasztalataival és tudásával felvértezve tért vissza Dél-Amerikába. 1999-ben nyitott étterme a D.O.M., a latin Deo Optimo Maximo rövidítése, melynek jelentése „a legfőbb istennek szentelve”. Ez nyilván több mindent is kifejez nála, például azt a megszállottságot, amellyel ragaszkodik a brazil gasztronómiai hagyományokhoz, az amazonasi őserdők vidékéről gyűjtött konyhai alapanyagokhoz: az őserdei jambu növényhez, az acai bogyóhoz, a maniókagyökérből kipréselt tucupihoz, a bacuri gyümölcshöz, a chicoria vadkorianderhez és egyebekhez. Ugyanakkor sokat ad az ízek, színek, textúrák és illatok összhatására. Így kerülnek olyan tipikus Atala-fogások a vendégei asztalára, mint a Szent Jakab kagyló-carpaccio pálmaszívvel rétegelve vagy a tucupiban posírozott kacsa és a glasszírozott sertéspofa.
A tetovált brazil séf féktelen gasztronómiai kreativitásának, szenvedélyének és kitartó törekvésének köszönhetően művészek, vezető közéleti személyiségek mellé sorolhatott be a világ „titánjai és ikonjai” közé. Egyébként nem ő az első, aki a konyhából iratkozott fel erre a reprezentatív listára: 2012-ben a dán René Redzepi (Noma étterem), 2011-ben az USA-ban élő spanyol José Andrés (Minibar és több étterem tulajdonosa) és 2010-ben a szintén az Egyesült Államokban élő koreai David Chang (Ko és a Momofuku étteremlánc) került a világ sorát leginkább befolyásoló személyiségek közé. Ezek után merje még valaki állítani, hogy a Parnasszusra nem vezet út a tűzhely mellől.