2013. május. 10. 22:02 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. május. 10. 22:02 Gasztro

Menő budapesti éttermekről ír a New York Times

A Pesti Disznó, az Onyx, a Macesz Huszár és a Mák Bisztró erényeit taglalja a New York Times.

Időutazáshoz hasonlítja a New York Times a magyarországi éttermezés élményét. Krémes levesek, pörköltek, előzékeny fogadtatás - így foglalják össze a budapesti éttermek legfőbb erényeit.

A felívelés és a modern magyar konyha megszületése a cikk szerint a Bock Bisztró megnyitásával indult 2004-ben. Bock József és Bíró Lajos az elsők között voltak, akik a klasszikus magyar ízeket bátran ötvözték más országok ízeivel és alapanyagaival.

Onyx

Elegáns pincérek, márványszobrok, és a nyugati irányzatokat beépítő ételkreációk - a cikk szerint a Szulló Szabina és Széll Tamás vezette konyha nem csak az enteriőrre ad, az ételek elkészítésekor sem fukarkodik a luxussal.

A kaviárt, a homárt, a libamájat és a mangalicát is megemlítik, nem csak az ízük, a tálalásuk miatt is.

Mák Bisztró

Bár Tálas Kata, a Mák Bisztró 25 éves séfje azt mondja, túl fiatalnak és túl aprónak tartják ehhez a munkához, a New York Times szerint egy biztos: főzni tud.

A lap itt többek között az articsókával elkészített fésűkagyló ízvilágát emeli ki, a bisztrót pedig Budapest egyik legizgalmasabb helyének nevezik. Új, vibráló színeket és ízeket találtak ezen a konyhán. Azt pedig külön kiemelték, hogy a vajas pogácsájuknak, és házi szörpjüknek kevesen tudnak ellenállni.

Pesti Disznó

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó séfje Sólyom László volt köztársasági elnök szakácsaként is kipróbálta magát. A hely hangos, trendi, és meglepően finom disznóból készült ételeket szolgálnak fel benne - írja a lap.

Külön kiemelik a pálinkát és mangalicából készült ételeket, és azt is megemlítik, hogy az 50-es évek végétől a modern hússertésfajták kiszorították, egyedszámuk pedig rohamosan csökkent.

Macesz Huszár

Mivel Közép-Európán belül Budapesten él a legnagyobb zsidó közösség, nem nehéz olyan helyet találni, ahol maceszgombócot is főznek. A Popovits Dávid vezette étterem kifejezetten a zsidó identitásukat megélni próbáló, gyökereik után kutató, 20-30 éves fiatalokat célozza meg - írja a lap.

Bár a menü összeállításánál régi szakácskönyvekhez nyúltak, itt sem hiányzik a modernitás, a hagyományos és az új egyszerre van jelen.

A felhozatalból a libából készült hamburger nyerte el a tetszésüket a leginkább, ami szerintük semmihez sem hasonlítható.

Itthon Bábel Vilmos 2025. január. 07. 14:32

„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket

Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre.