Kojak nyomozó annak idején leginkább a saját tar fejére hajazó gömbölyű édességet szopogatott a szájában, miközben forró nyomon indult a megátalkodott bűnőzők nyomába. S ezzel cukorkadivatot teremtett. A nyeles nyalóka most harminc évvel később ismét hódít, de megtévesztő a külalak: nem nyalni kell, hanem harapni, mivel nem cukorka, hanem sütemény.
Új őrület dívik,egyre másra bukkannak fel a színes,gömbölyű kis sütemények,veszélyeztetve a macaronok egyeduralmát.A kamunyalóka az unatkozó amerikai háziasszonyok életét vidította fel, amikor pár évvel ezelőtt odaát felbukkant.Alig akadt olyan kisgyermekes szülő, aki kivonhatta volna magát a cake pop-őrületből, mivel minden csemete ilyen csemegét követelt. Hogy ki találta ki a sütinyalókát, az nehezen meghatározható.De az ötlet járványszerűen terjedt, s ebben a terjedésben nagy szerepet vállalt Angia Dudley, a Bakerella blog gazdája, aki könyvet is írt a nyeles golyósüteményekről. Martha Stewart, az amerikai gasztronómia és otthonrendezés Oprah-ja, akit vallásos áhítattal bámulnak a született feleségek, szintén meglovagolta a cake pop-hullámot, a divat tehát megteremtődött.
Ne keressük,tulajdonképpen,mi értelme is van a cake pop sütésének, legyen elég,hogy az aprónépség körében igencsak népszerű ez az egyszerű édesség.S már csak azért is megéri megsütni, hogy lássuk az elégedett mosolyukat. De a felnőttek is hamar mosolyra derülnek a láttán, csak nekik szólni kell,hogy ne nyalogassanak,hanem harapjanak. A gyerekek erre maguktól is rájönnek.
Cake pop alapvetően kétféleképpen készíthető: formában megsütve, vagy a megsütött tésztából valamilyen kötőanyag – csokoládé, lekvár – segítségével összegombolygatva. Az amerikai szupermarketekben a formákat eleve úgy árulják, hogy mellékelnek hozzá süteményport, amit kevés tejjel ki kell keverni, és készen is áll a sütésre. Ebből is látható, hogy a cake pop nem a gasztronómiai kifinomultság csúcsa, de ez nem is baj, mert a gyerekek -ugyebár legalábbis odaát - nem annyira vevők a kulináris katarzisokra. Ami pedig a formákat illeti: szilikonból ma már itthon is lehet venni a legtöbb internetes konyhaboltban, ahol dizájnosabb holmikat árusítanak, s nem kerül egy vagyonba. Van fémből készült forma is, ami a jobb, viszont ezt nemigen kapni idehaza, pedig előnye, hogy a kapcsok szorosan összetartják a két formát.Így a sütemény kénytelen tökéletesen gömbölyded alakúra sülni, legfeljebb a maradék kibújik a tetején lévő kis lyukon. A szilikon formák esetében a tészta néha felemeli a forma felső részét, de ez sem jelent megoldhatatlan problémát: egy tiszta ollóval körbe kell vágni a sütigolyó deréktáján megjelent úszógumit, a máz pedig úgyis ápol és eltakar. Ez utóbbi vonatkozik a forma nélküli,kézi mesterkedés produktumára is. Úgy,hogy csak nyugodtan fogjunk hozzá,jó játék.
Recept
Ha nincs formánk, a tésztát süssük ki egy kis tepsiben, majd osszuk kis darabkákra, és keverjük össze 1 evőkanál lekvárral. Nedves kézzel formáljunk belőle golyókat, vonjuk be a mázzal, és húzzuk a hurkapálcikákra.
Hozzávalók:
18 darabos sütőformához
135 g liszt
110 g cukor
80 g puha vaj
1 tojás
1 kiskanál sütőpor
0,5 dl tej
2 evőkanál darált mogyoró
1 csomag bourbon vaníliás cukor
A mázhoz:
2 evőkanál kakaó és 2 evőkanál forró víz
vagy
200 g porcukor
1 tojásfehérje
színes cukorgyöngyök
Elkészítés:
1. A vajat keverjük krémesre a porcukorral, majd a mogyoró kivételével adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és 3-4 percig keverjük elektromos habverővel. A mogyorót forgassuk bele egy spatulával a tésztába.
2. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A tésztát kanalazzuk – vagy habzsákból nyomjuk bele a formákba, úgy, hogy a közepük kissé domború legyen. Tegyük rá a forma másik felét, és 20 perc alatt süssük készre.
3. A mázhoz keverjük ki a kakaót a forró vízzel, és forgassuk bele a tésztagolyókat. Ha meghintjük kókuszreszelékkel, olyan lesz, mint a kókuszkocka legömbölyítve. A fehér mázhoz a tojásfehérjét verjük félig habbá, adjuk hozzá lassan a porcukrot, és keverjük sűrű mázzá. Csurgassunk belőle a sütigolyókra, és díszítsük amivel akarjuk.
Tipp: A cake pop látványos az asztalon, ha a „nyalókákat“ beletűzzük egy színes homokkal teli üvegedénybe vagy virágcserépbe, de akár egy kalácsba vagy zsúrkenyérbe szúrva is mutatós.Úgy sem marad ott sokáig.
/ A szerző weboldala:asztaltanc.hu /