Gasztro -gy- 2013. január. 30. 17:37

Farsangi torkoskodás, tanácsokkal

Minden együtt a Torkos Csütörtökre, jelentették a szervezők már két nappal ezelőtt, amikor lezárult a regisztráló éttermek listázása. Az idei akcióhoz 850 vendéglátóhely csatlakozott országszerte.

Hogy mennyi last minute találat van, nem tudjuk, de tartunk tőle: már csak igen kevés szabad asztal lehet a torkoskodásra alkalmas helyeken. Ha egyáltalán van. A rutinos vendégek az elmúlt hét év tapasztalatai alapján nyilván résen voltak, és ahogy bővült a lista, lőttek is kedvenc  vendéglőikre. Feltéve,hogy egyáltalán egyáltalán bekapcsolódtak a féláras, kedvezményes akcióba.

A listában böngészve, csak Budapesten olyan éttermekre akadtunk, mint például: a várbeli Alabárdos, a  naphegyi Vinopolis, a belvárosi  Nobu  vagy az  Ötkert, a pesti Krizia, Araz , a Chez Daniel, a budai Remíz, Kisbuda Gyöngye, Gellért söröző vagy éppen a legújabb, az adyligeti Dunyha.

null

A „szokásjog” szerint ilyenkor azért nem kényelmeskedő,  bámuldozós ebédre vagy ejtőzős, laza, meghitt vacsorára számíthatunk. Az éttermek általában másfél órás töltekezést ígérnek, előttünk, utánunk turnusváltás az asztaloknál. A bosszúságok elkerülése végett nem árt, ha megfogadjuk a szervezők tanácsait :

- Érkezés az asztalfoglalás időpontja előtt 15 perccel. Inkább mi várjunk, minthogy kiadják másnak az asztalunkat. Mert bizony ez megeshet a nagy pörgésben.

- Keveredés előfordulhat, ne felejtsük otthon a türelmünket, kompromisszumkészségünket. Az éttermek bármennyire is kapva kapnak a Torkos Csütörtök garantálta forgalmon, nem biztos, hogy kellően fel tudnak készülni az ilyen átlagon felüli napokra.

- Az étkezési idő adott, sziesztázásra ilyenkor tényleg nincs lehetőség, mert rajtunk kívül még sokan akarnak torkoskodni.

Nos, ha megnézzük ezeket a tanácsokat ( egyéb fontos tudnivalók és a teljes éttermi lista itt: www.torkoscsutortok.hu) beláthatjuk: ez a féláron való evés-ivás nem annyira a gasztronómiai élvezkedésről és kulináris önképzésről szól. Inkább lehetőség a vendéggé válásra. Alkalom, hogy - ha máskor nem is -, legalább évente egyszer az is eljuthasson étterembe, aki egyébként nem nagyon engedheti meg magának.