Gasztro hvg.hu 2012. október. 24. 19:03

Vapiano – mediterrán életérzés

Interaktív látványkonyhákban a vendégek előtt készül az étel, és bele is szólhatunk, mivel fűszerezzék, mit keverjenek a serpenyőbe. Nem csoda, hogy már nálunk is külön szektája van a vapianistáknak. A Vapiano október 22-én kereken tízéves lett.

A jubileum alkalmából a Vapiano világszerte nagy születésnapi partival, meglepetésekkel és számos, erre az alkalomra kreált különleges fogással köszöni meg a mediterrán életérzést kedvelő vendégeinek, a vapianistoknak eddigi hűségét.

Ebből persze mi sem maradunk ki, bár nálunk még csak óvodás korban van a Vapiano: öt éve nyílt a pesti Belvárosban az első üzlet. Az étteremhálózat egyébként közel sem a mediterránumból nőtte ki magát.

Müllner Kálmán

A Vapiano alapítói 10 éve Hamburgban hozták létre az első éttermet. A koncepció sikertörténetet eredményezett,  a nemzetközivé lett étteremlánc 10 év alatt behálózta szinte az egész világot. A hamburgi étterem nyitása után először egész Németországot hódították meg, majd Európát, aztán áthajóztak a tengerentúlra, majd egyre messzebb merészkedtek.

2007-ben Észak-Amerikában, Washingtonban, 2008-ban elsőként Ázsiában, Szaud-Arábiában, 2009-ben pedig Brisbane-ben, Ausztráliában nyílt Vapiano étterem. Jelenleg 4 kontinensen, 28 országban és több mint 110 étteremben több százezer vendég fogyasztja nap  mint nap a a helyben, frissen készülő ételeket.

Magyarországon ma már nemcsak a belvárosi Fashion Streeten, hanem Óbudán a Bécsi úton és a hegyvidéki MOM parkban közel 80 000 vendég számára készülnek havonta - akár egyedi kívánságra is-  a tészták, pizzák, saláták és édességek.

Hogy mi lehet a siker titka? Talán, hogy az alapítók olyan közösségi tereket hoztak létre az éttermekben, ahol nem kell asztalt foglalni, ahová nem kell kiöltözni, és úgy érezheti magát a vendég, mintha csak egy barátjához ugrott volna be egy könnyű vacsorára és beszélgetésre. Ez az életérzés köszön vissza az étterem nevéből is: "Chi va piano va sano e va lontano", azaz "Aki az életet könnyen és gondtalanul veszi, az tovább és jobban él."

A sikeres üzletmenet persze az alkalmazottaknak, a prémium minőségű alapanyagoknak, és nem utolsósorban az éttermi terek átláthatóságának is köszönhető, hiszen a Matteo Thun milánói építész által tervezett dizájnmegoldások is a felszabadult, laza hangulatot tükrözik.

Az alapítóknak persze a következő 10 évre is megvannak a terveik. Bővítik a magyarországi hálózatot is: a közeljövőben nyílik a negyedik étterem.

Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 06. 19:30

„Nem tudtam, mi a baj velem” – sok nő számára jött el a megváltás azzal, hogy kiderült, az ADHD nem válogat a nemek között

Bár úgy tűnhet, hirtelen mindenki figyelemzavarral küzd, a nők a valóságban gyakran aluldiagnosztizáltak és -kezeltek, ha ADHD-ról van szó. Ennek rengeteg oka van, az egyik az, hogy esetükben a tünetek radar alatt maradnak, ők pedig csendben szenvednek, és igyekeznek megküzdeni az elvárásokkal, amelyek az iskolában, majd a munkahelyen, illetve családban nehezednek rájuk.