A britek előkelő társasági eseményén, a Royal Ascot Derbyn parádézó hölgyek kalapcsodái láttán nyugodtan mondhatjuk, hogy „megeszem a kalapomat”.
Még szerencse, hogy a tavalyi nagy durranást, a 300. jubileumi évadot is lehetett überelni a közelgő londoni olimpiával és II. Erzsébet uralkodásának gyémántjubileumával a windsori kastélyhoz közeli lóversenypálya környékén. Legalábbis látványban.
A minden időkben egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért ascoti rendezvény a ladies day, a hölgyek napja, amely a különleges fejrevalók parádéjában csúcsosodik ki. Idén az említett kötelező favoritok mellett a legnagyobb érdeklődést azok a frappáns hölgyek váltották ki, akik a fejükön tálalták a brit gasztronómia tradicionális fogásait.
A hagyományos angol reggelit tekintve különösen gazdag volt a full breakfast (teljes reggeli) felhozatal, vagyis a tükörtojást, bacont vagy sonkát, grillezett gombát, paradicsomot, főtt babot, sült kolbászt tartalmazó kompozíciók. A teljesség kedvéért még a black puddingot, a véres hurkát is hozzágondolhatjuk. Micsoda mohóság mindez egy kalapon.
Más kreációk a délutáni angol teázást – afternoon tea – és a teasüteményeket emelték fejmagasságba, pontosabban a fejek fölé. Természetesen megjelent a Viktória kékmintás porcelán teakiöntő, és tányéron a sajt egy jó étvágyú kisegérrel is. Naná, hogy a pezsgőzés sem maradhatott el egy ilyen előkelő eseményről, csak a buborékos ital nem a fejekbe, hanem a fejekre szállt. De akadt olyan hölgy is, aki forrófejűen csak egy jókora jégkrémet viselt a hajkoronáján.
Egyébként ez a gasztrokalapozás éppenséggel alkalmas lenne trendi diétának is, hiszen a látvány laktat. A kalapok mindenesetre Ascotban a fejeken maradtak, s nem a tányérokban landoltak. A kulináris fejfedőket még a feltámadó szél sem emelte úgy az egekbe, mint az étel-ital árakat a közelgő olimpiai játékok alkalmából.