Minden valamire való cseh hazafi számára nemzeti ügy a sör minősége. Nem csoda, ha őszinte aggodalommal reagálnak arra, hogy észrevehetően romlik a nagy sörmárkák minősége.
A sörszakértők feltételezései szerint, ennek oka egy új módszer, a HGB (High Gravity Brewing) elterjedése – írja a www.beerpress.hu. Az eljárás lényege, hogy az erősebbre főzött alapsört az erjedés után hígítják vissza a kívánt Balling fokra. Az eljárás gazdaságos, mert kisebb erjesztő kapacitást igényel. Így a már meglévő tartályokban nagyobb mennyiség előállításához elégséges sört lehet erjeszteni. Az instant sör eladása pedig már csak marketing kérdése.
A minőség persze a megszokotthoz képest romlik. Ezt tapasztalhatja bárki, aki a nagy multi sörgyártok márkáit idáig is ismerte, itta, és konyít kicsit a „minőségellenőrzéshez”. Sajnos ennek gazdaságos eljárásnak az eredménye, hogy romlott a Pilsner Urquell, a Staropramen, a Krusovice, a Gambrinus,a Kozel és a Bernard minősége is.
Tekintettel arra, hogy az eljáráshoz szükséges berendezés költségeit egyelőre csak a multik engedhetik meg maguknak, az igényes cseh sörivók a kisebb sörfőzdék söreibe fojthatják bánatukat. Kérdés, persze hová vezet ez majd, ha a technológia a kisebb üzemek számára is megfizethető lesz.