A Le Meridien Budapest idén is megrendezi az immár hagyományosnak számító francia sajtmustrát. Az egyhetes Francia Sajt Fesztiválra április 15. és 22. között kerül sor. A kínálatról Gérard Poulard sajtmester gondoskodik
Ha netán valaki nem ismeri a francia konyhát, az is tudja, hogy a gall kakas borosüveget,bagettet és sajtot szorongat a szárnya alatt. S ha netán valaki nem szereti a franciás kosztot, fogadjunk, a sajtokat azért megkóstolja. A gourmetek serege viszont kifejezetten rákoplal arra a hétre, amikor a Meridienben sajtból van a bolt. A fesztiválon az idén is több mint 100 fajta sajt kóstolható. A magát egyszerűen csak – a francia fromagier (sajtkészítő, sajtkereskedő) és sommelier (pohárnok, az étkezés harmóniájának megteremtője) szavak keveréséből – fromagier-nek hívó Gérard Poulard válogatta a kínálatot. Poulard a pályáját szakácsként kezdte, de aztán úgy érezte, séfként csak egy lenne a sok közül, ám sajtmesterként van a csúscson keresnivalója.
Poulard a hagyományos receptek alapján készült sajtokra fókuszált, melyek különlegesen magas minőségi elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek. Fontos az állatok táplálása, egészségi állapota, de még a legelők tengerszint feletti magassága is – ezek mind-mind befolyásolják a sajt végső ízét. Poulard úgy véli, a sajtkóstolás egy valódi rituálé, melyet nem is javasol semmi mással megzavarni. A magyarok gyakran csipegetnek diót, almát, szőlőt a sajt mellé, a sajtmester azonban mindezt nem tanácsolja. Ő azt mondja, ha már mindenképpen kísérni szeretnénk valamivel a sajtot, tegyük koktélparadicsommal és friss, ropogós bagettal. További javaslata: egy széles sajtválaszték végigkóstolásakor mindenképpen a legkevésbé karakteres sajttal indítsunk, majd szépen fokozatosan haladjunk az egyre erősebb ízek felé.
A sajtónak tartott bemutatón a meglehetősen gazdag ízvilágú Comté, Morbier, Reblochon, Brillat Savarin, Camambert Rustique, Brie de Meaux, St Maure, Tomme de Savoie, Fourm d`Ambert AOC, Munster AOC és Roquefort AOC sajtok vonultak fel.
Az egyhetes program során a legkülönfélébb tehén-, juh- és kecskesajtok, különleges gyógynövényes, paprikás sajtok is terítékre kerülnek a büféasztalon, melyet felvágottakból, salátákból és francia édességekből álló kínálat is gazdagít. Az ételeket magyar borokból álló válogatás kíséri. (A fesztiválvacsorák ára borok nélkül 9900, borokkal 14900 forint egy főre, de aki csak a sajtokra kíváncsi, 3900 forintért választhat egy tálra valót.) A sajthét a vasárnapi brunchra is kiterjed, ahol külön sajtsarok várja majd az érdeklődőket 8900 forintért. A hét egy különleges nyitóprogrammal indul a nagy sikerű Shoeaholic’s Dinner folytatásaként: az április 14-ei Cheese 'aholics Night eseményen a vendégeket a sajtmester különlegességei és a magyar konyha új designja várja.