2012 a változás éve a Hertelendy Kastélyban, távozik a séf, Stefan Gebhardt, illetve új igazgató érkezett, Ermano Bassi személyében. Természetesen megújul a konyha is.
Február közepétől új korszak kezdődöt a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély életében. A svájci tulajdonos most új célt tűzött ki: szeretné elérni, hogy a magyar vendégkör megtartása mellett, a határon túlról is érkezzenek pihenni vágyók, elsősorban Svájcból, Ausztriából és Németországból. Az új igazgató, Ermano Bassi szerint a cél az, hogy "mindenki érezze, ez egy olyan hely, ahol egyszerre érvényesül a svájci precizitás, a német megbízhatóság és magyar kreativitás."
A kastély konyhája is megújul, és igyekszik jobban megfelelni a vendégek igényeinek. A kastélyra eddig is jellemző Relais & Châteaux színvonalú nemzetközi fogások mellett a várhatóan növekvő létszámú osztrák, német és svájci vendégek elvárásaihoz alkalmazkodva a magyar konyha ismét nagyobb szerepet kap, és jobban tükrözi majd a kastély hazai gyökereit. Így több regionális és helyi ételkülönlegesség kap ezentúl helyet az étlapon.
Távozik az eddgi séf, Stefan Gebhardt is, ám március végéig tanácsadóként segíti a gasztronómiai irányváltást.