Gasztro Megyeri Zsuzsanna 2012. február. 23. 18:00

Hétvégi menü 1400 forintból

Fő szempontunk az idő- és pénztakarékosság. A húst most még nem kerüljük, nevezzük ki ezt egy átvezető hétvégének, mielőtt életbe lép a böjti étrend. De már arra is gondoltunk.

Az ételek árát és az adagokat két személyre és két napra számoltuk ki. E heti menünkből akár hétfőre is futja egy-egy tál, immáron böjtös levesre. Ha így – remélhetőleg – tél végére kifogytak volna az otthoni alapkészletek, akkor irány a zöldséges. Pár szem krumplira, köteg leveszöldségre, kevés hagymára, fokhagymára, gombára szükségünk lesz. A hentesnél meg válasszunk egy szép darab sertéslapockát, és ragaszkodjunk hozzá, hogy annyit mérjen le, amennyit kérünk.

A menü hozzávalói:

80 deka sertéslapocka (1100/kg) 800 Ft
2 szem krumpli 30 Ft
1 kis fej vöröshagyma 10 Ft
2 szál répa 20 Ft
1 szál petrezselyemgyökér 30 Ft
1 szál zellerlevél 20 Ft
só, bors, kömény, pirospaprika
1 db kápia-vagy kaliforniai paprika 100 Ft
4-5 gombafej 200 Ft
4-5 gerezd fokhagyma
1 deci tejszín 80 Ft
5-6 kanál olaj
1 evőkanál liszt
kínai fűszerkeverék
szójaszósz
1 zacskó előfőzött rizs vagy üvegtészta (rizsből) 80-200 Ft
1 alma 20 Ft
1 tojás 30 Ft
2 bögre liszt
1,5 deci tej+1,5deci szódavíz 20 Ft
1 csapott mokkáskanál élesztőpor
fahéj, porcukor

Szombat

Gulyásleves
Almás palacsinta

A lapocka felét vékony csíkokra vágjuk, és a kínai fűszerkeverékkel, fokhagymával, szójaszósszal összekeverve eltesszük a hűtőbe másnapra. A többi húst kis kockákra vágjuk és a dinsztelt hagymára borítjuk. Azonnal megfűszerezzük (só, bors, paprika, kömény), és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, tehát, mintha pörköltöt készítenénk. Ha már majdnem megpuhult (körülbelül 35 perc), hozzáadjuk az egyik répát, a gyökeret, a zellerlevelet és a két krumplit, amelyeket akkora darabokra vágunk, hogy lehetőleg együtt puhuljanak meg. Természetesen újra felengedjük vízzel és készre főzzük. Ez az adag 4 normál tányér levesre elég. Így másnap is lehet belőle repetázni,legfeljebb fúziós ebédünk lesz a kínai fűszerezésű zöldséges hússal.  S akkor a vasárnapi húsmentes leves már át is kanalazódhat hétfőre.

Megyeri Zsuzsa

A palacsintához az almát megreszeljük nagylukú almareszelőn és a kikevert palacsintatésztába tesszük az élesztőporral együtt. Langyos helyen körülbelül fél-, háromnegyed óráig pihentetjük. Ha a teteje bugyborékolni kezd, felforrósítjuk a palacsintasütőt és minden adag sütéséhez kikenjük egy leheletnyi olajjal. Ha beleöntöttük az evőkanálnyi masszát a serpenyőbe, vegyük le a lángot, és úgy süssük. Nem ragad le, nem mállik szét, egy falapáttal könnyen megfordítható. A megadott mennyiségből 6-8 darab szép vaskos palacsintát süthetünk, melyeket még melegen megszórunk fahéjjal, porcukorral és négyrét hajtva tesszük tányérra. Ha este nem járunk rá, ebből is marad másnapra. Vasárnapi reggelinek-tízórainak fejedelmi. Kis rafinériával pedig új desszert lesz belőle ebéd utánra.

Tipp! A megmaradt palacsintát vágjuk laskára, melegítsük meg serpenyőben. Tegyük tányérra és kínáljuk meleg csokiöntettel: 2 kanál cukorból, 2 kanál kakaóból, 2 deka vajból és 4 kanál vízből készül kis lábosban.

Vasárnap

Fokhagyma krémleves
Zöldséges apróhús kínai fűszerezéssel

A fokhagymaleveshez halvány olajos rántást készítünk (2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt), amibe 2 gerezd fokhagymát törünk és felengedjük 4 deci vízzel. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről, sózzuk borsozzuk és belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor egy-két csipet petrezselyemzölddel feldobhatjuk. A kínai fűszerezésű apróhús nem autentikus kínai étel, de nem is akarjuk, hogy az legyen. Például hiányzik belőle a nátriumglutamát nevű ízfokozó, és keményítőt sem adunk hozzá, amitől az állaga nem lesz olyan ragacsos-nyúlós, mint amit a sarki kínai büfében megszoktunk.

A forró olajon hirtelen megforgatjuk a bepácolt húst, hogy kérget kapjon. Ha minden oldala piros, kiborítjuk egy tálba, amit lefedünk és melegen tartunk. Pótoljuk az olajat, és ugyanabban a serpenyőben megpirítunk egy répát, egy piros színű paprikát és a gombákat. Az előbbi kettőt gyufaszálnál nem sokkal vastagabb csíkokra vágva, a gombát (szárastul) vékony lemezekre. A hirtelen sütéstől – akárcsak a wokban – nem puhulnak meg a zöldségek, jóízűek és roppanósak maradnak. Mielőtt hozzáadjuk a melegen tartott húshoz, még egy gerezd fokhagymát is beletörünk és meglocsoljuk 2 kanál szójaszósszal. Főtt rizzsel vagy üvegtésztával tálaljuk. S persze,ha nem is a böjt, de már a tavaszi fogyókúra jegyében csak magában is ehetjük.

Tipp! Ha a fokhagymalevest reszelt sajttal és/vagy pirított kenyérkockával tálaljuk, kiadósabb lesz. Egy étkezéskor kevesebb is elég belőle, így garantált a hétfői tartalék.