Végre felszállt a fehér füst, s kiderült, a hazai gasztronómia hiteles mércéjének tartott Alexandra Étteremkalauz kiket állított a 2011-es élvonalba.
Nagy várakozás előzte meg szakmai körökben és a fogékony gasztromániás közönség soraiban is a 2011-es kalauz megjelenését. Annál is inkább, mert elmaradt a szokásos tavaszi bemutató a Könyvfesztiválon, és sokáig se kép, se hang. Mi tagadás, szóbeszéd tárgyát képezte, hogy a sorban negyedik kötet egyáltalán megjelenik-e, s ha igen, vajon mikor? Most azonban a lényeg, hogy itt van és több mint 330 éttermet tesz le a vendégek asztalára.
A kötet tesztjei döntően a konyhai teljesítményre összpontosítanak, de figyelembe veszik a szervizt, az italkínálat színvonalát és nem utolsósorban az ár-érték arányt. A kritikai él leginkább az adott pontszámokban nyilvánul meg, nem annyira szavakban. A kötet szerkesztői azt az elvet vallják, hogy „..arra talán már kevésbé van szükség, hogy megmagyarázzuk, mi a jó, és hogy kíméletlenül részletezzük, mi nem az”. Ezzel immáron „nagykorúsítják” a hazai vendégeket, akiknek mindenekelőtt a vendéglőbe járáshoz szeretnének kedvet csinálni.
S most lássuk a lényeget. Magyarország top 15 étterme 2011-ben (zárójelben a pontszám)
Costes (16)
Onyx (16)
Chateau Visz (15)
Csalogány26 (15)
Mák bistro (15)
Nobu Budapest (15)
Babel Delicate (14,5)
Alabárdos étterem (14)
Arany Kaviár (13,5)
Arcade bistro (13,5)
Bock bisztró (13,5)
Enoteca Corso (13,5)
Faustos’s étterem (13,5)
Olimpia vendéglő (13,5)
Café Pierrot (13,5)
Kitüntetettek
Az év étterme: Onyx. Az év konyhafőnőke: Huszár Krisztián (Mák bistro). Az év felfedezettje: Bernát Dániel (U26). Dudás Szabolcs (Anyukám mondta). Pál János (Piac bisztró). Az év étteremtulajdonosai (üzemeltetői): Hamvas Zoltán (Onyx, Gerbeaud ház). Gabnai Csaba (Brill bisztró). Gratulálunk a győzteseknek, a kitüntetetteknek.