Gasztro Haulitus Anikó 2011. július. 21. 22:25

Itt a ribizliszezon - receptek

Az apró fürtökben pompázó ribizli rubin piros gömböcskéi akár egy ékszerészt is megihlethetnek. Üde, savanykás termésének kellemes pikáns íze van, és nem mellékesen ahány szem, annyi pici vitaminbomba.

Ribizli, ribiszke, vadegres – ezek az elnevezések mind az apró bogyójú, köszmétefélék családjába tartozó, július-augusztusban termő bogyós gyümölcsöt jelentik.  Már a XVI. században is termesztették, de többféle vad változata is fellelhető. Hazánkba minden bizonnyal a Földközi-tenger vidékéről került, és mostanra Magyarország a világ egyik legjelentősebb fekete ribizli termesztő „nagyhatalma” lett. A piacokon a piros- és fekete ribizli mellett találkozhatunk a fehér- vagy arany ribizlivel is, amelynek a húsa sárgásfehér és kevésbé savanykás, mint a piros fajta.

A ribizli rendkívül gazdag ásványi anyagokban, kiemelkedően magas a foszfor, kálium, nátrium, magnézium, mangán és vastartalma. Régebben a skorbut egyik hatásos ellenszere is volt – nemhiába, hiszen 100 g ribizli 30-40 mg C-vitamint tartalmaz a B1-, B2-, B6- és E-vitamin mellett. Rákmegelőző hatása is ismertes magas béta-karotin és flavonoid tartalma miatt, így felgyorsítja a sejtanyagcserét. Erősíti az immunrendszert, gyomorbántalmakra is kiváló, valamint nemcsak alacsony kalóriatartalma miatt érdemes beépíteni fogyókúrás étrendbe, hanem zsírégető hatása miatt is. Vérszegénység esetén határozottan javasolt a fogyasztása. A ribizli leveléből készült tea pedig a népi gyógyászat több száz éve ismert itala, amit magas vérnyomásra, vesebajra, méregtelenítésre ma is kúraszerűen alkalmaznak.

Aréna 2000

Külön említést igényel a fekete ribizli, mivel a pirosnál magasabb a vitamin - és ásványi anyag tartalma, így élettani hatását nézve ez a legértékesebb. A csipkebogyó után ez a fajta ribizli tartalmazza a legtöbb C-vitamint. 
De nézzük csak amellett, hogy legjobb nyersen fogyasztani, mi minden készülhet a ribizliből a konyhában. Fanyar, pikáns íze miatt nagyszerű mártást, édes-savanyú köretet készíthetünk belőle húsok mellé. A ribizliből készült zselé sütemények és torták nemcsak igazán ízes, de mutatós kiegészítője is lehet. Érdemes a salátákat is izgalmasabbá tenni pár szem ribizlivel.  Leggyakrabban mégis szörp, lekvár és dzsem formájában élvezhetjük az ízét egész éven át.

Tippek, trükkök, fortélyok

Ha magunk szüretelhetjük a ribizlit,akkor egész fürtökben szedjük le a bokorról, így tovább friss marad. A ribizli elég gyorsan veszít frissességéből, de fürtökben hagyva hűtőben 2-3 napig tárolható. Apró piros termését egy villa segítségével könnyen, gyorsan lehúzhatjuk  a szárról,nem kell külön szemezgetni. A magokat könnyedén eltávolíthatjuk, ha a gyümölcsöt összetörjük és átpasszírozzuk egy szitán. A piros- és fekete ribizlinek erős színező hatása is van. Így természetes színezéke lehet  süteményeknek, túrókrémeknek, tejszínes haboknak, koktéloknak – de arra ügyeljünk, hogy a ribizli levet csak legvégül és kis adagokban keverjük ezekhez, mivel savtartalma összeránthatja, csomóssá teheti az állagukat.

Receptek

Ribizliszörp főzés nélkül 1. /hagyományosan/

2 kg ribizli
1 kávéskanál szalicil
1,2 dl víz
2 kávéskanál borkősav
Annyi kiló cukor, amennyi a végén a szűrt ribizli lé lesz

A ribizlit mossuk meg, és egy villa segítségével húzzuk le a szemeket a szárról. Rászórjuk a borkősavat és a szalicilt, és villával alaposan összetörjük. Egy nagyobb, vagy két kisebb géz-vagy tüllkendőbe rakjuk., ezekből batyut formálunk, és egy fakanálra akasztva, lábas fölé téve 2 – 3 napig hagyjuk kicsöpögni. Ha lecsöpögött, akkor lemérjük, hány liter levet kaptunk, és annyi kiló cukrot adunk hozzá. 2-3 napig hagyjuk állni, hogy a cukor felolvadjon. Minden nap 2-3-szor megkeverjük. Kitisztított üvegekbe teaszűrőn átöntjük és légmentesen lezárjuk. Évekig eláll, igazi ribizli íze és illata marad.

Ribizliszörp főzés nélkül 2. /reform változat/

A ribizlit paradicsompasszírozón átnyomjuk vagy botmixerrel pürésítjük, majd leszűrjük (nem kell sűrű szövésű szűrő,nem baj ha kicsit rostos marad). Annyi gyümölcsöt kell vennünk,hogy legalább 1 liter ribizli lét nyerjünk ki belőle,kevesebbel nem érdemes babrálni. Ha fekete ribizliből készül a szörp,akkor ¾ liter felforralt majd lehűtött vizet adunk hozzá / a piros ribizli levét már nem kell hígítani/,majd belekeverünk 35-40 dkg nád-vagy nyírfacukrot. Egy napra hűvös helyre félretesszük, időnként megkeverjük. Ezután már tölthetjük üvegekbe. Hűtőben is sokáig eláll,de ha télre is szeretnénk tartalékolni, akkor kétrétegű celofánnal gumizzuk le a palackok száját, s a celofánlapok közé tegyünk kevés tartósítószert (szalicil,nátriumbenzoát). Vagy kenjük be a lapokat tiszta pálinkával,csöpögtessük le, s úgy rögzítsük az üveg szájára.

Aréna 2000

Ribizlis túrótorta kókusszal

A tésztához:
30 dkg finomliszt
13 dkg vaj
6dkg cukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
35 dkg gurulós ribizli
1,5 dl tejszín
13 dkg vaj
13 dkg cukor
2 evőkanál vaníliaesszencia
2 egész tojás, és a tésztához felhasznált tojás maradék fehérjéje
10 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás pudingpor

A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, és amíg készül a töltelék, hűtőbe tesszük. A töltelék összes hozzávalóját – a ribizlin kívül – egy tálba teszem, és elektromos mixerrel simára keverem. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy pereme, oldala legyen. a tésztára egyenletesen rászórjuk a ribizlit, majd erre öntjük a túrós tölteléket. Előmelegített 180 fokos sütőben legalább 1 órát sütjük. Kivesszük, és a formában hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.