2011. április. 18. 07:00 Megyeri Zsuzsanna Utolsó frissítés: 2011. április. 18. 17:25 Gasztro

Húsmentes napok – hétfői recept

Egyhetes böjt húsvétig? Nem, csak öt visszafogott nap. Vannak nagyon rendesek s elszántak, akik már a vége felé tartanak a tavaszi léböjt, méregtelenítő vagy fogyókúrának. Ha nem tartoztunk közéjük, de szeretnénk kihasználni a húsvétig még hátralévő rövid időt, akkor ajánlunk egy könnyített menetet. Ahány nap, annyi recept.

Hogy milyen lesz ez a hét? Elsősorban hús-, másodsorban túlzásoktól mentes. Nem az önsanyargatás a cél, hanem a józan mértékletesség jóízűen. Ne úgy tekintsünk az előttünk álló napokra, mint hatalmas próbatételre, melynek végén egy kövér sódar lebeg jutalom gyanánt. Elég, ha néhány mikronnyival csökken a koleszterinszintünk, pár dekával kevesebbet mutat a mérleg. Ez a hab a tortán. Bocsánat, rossz hasonlat, torta és hab törölve.

Azt megígérhetjük, hogy az elkövetkező öt nap receptjei változatosak lesznek. Egy dologban azonban mindenképpen hasonlítanak majd: egyáltalán nem lesz bennük hús, cukor is csak minimális mértékben.

Hétfő

A hét első napján a vasárnapi maradékot szokás felmelegíteni, jobb esetben újrahangszerelni. Ez alkalommal – ha komolyan vesszük fogadalmunkat –, adjuk a kutyának a maradék rántotthúst, a rizst viszont ne szórjuk ki a madaraknak, ugyanis ez lesz hétfői menünk bázisa. Nem baj, ha nem gurulós, sőt, ha kicsit túlfőztük, könnyebben összeáll majd a többi alapanyaggal. Persze, ha krumpli volt a köret, akkor az egész menü sztornó, viszont csinálhatunk belőle krumplis lángost tejföllel – másoknak.

Rizspuffancs sajtmártással és áfonyadzsemmel

Megyeri Zsuzsa

A főtt rizst keverjük össze – mennyiségtől függően – 1-2-3 nyers tojással, kevés sóval és vajjal. Annyi zsemlemorzsát vagy lisztet adjunk hozzá, amennyitől laza fasírtállagú lesz. Ekkor formáljunk belőle tömzsi rudacskákat, hempergessük meg a morzsában és forró olajban süssük szép világos színűre. Konyhai papírtörlőre szedjük, mert elképesztően sok zsiradékot képes magára szedni a panír.

A sajtmártáshoz 2 deka vajon egy kanál liszttel készítsünk világos rántást, tegyünk bele sót, borsot és kevés szerecsendiót. Öntsük fel egy csésze hideg tejjel és keverjük csomómentesre. Ha felfortyan, két marék – ízlésünk szerinti minőségű – reszelt sajttal dúsítsuk, és csak addig tartsuk a tűzön, míg elolvad. Forrón tálaljuk a puffancsokkal és egy tálka áfonyadzsemmel együtt. Így a desszert kérdését is megoldottuk. Ha nem vagyunk édesszájúak vagy az önmegtartóztatás olyan szintjére szeretnénk eljutni, ahol már egy kanál lekvár sem megengedett – pepecselni pedig nincs kedvünk –, akkor mást ajánlunk. A rizsmasszába keverjük bele a sajtot és a szerecsendiót, majd ugyanúgy süssük ki. Édesség így nem lesz, de éhségünkkel fordított arányban nő az önbizalmunk. Lám, lám, meg tudtuk tenni! Hiszen a böjt erről is szól.

Kedden már a szemünk se rebben, ha a húsmentes cukkinipörkölt mellé nem eszünk majd semmilyen köretet, legfeljebb egy hajszálvékony teljes kiőrlésű sokmagvas kenyeret. Holnap folytatjuk.