2011. március. 31. 07:13 Népszabadság Online Utolsó frissítés: 2011. március. 31. 05:46 Gasztro

Nem drágul idén a húsvéti sonka

Az idén a nagy verseny és a húsfogyasztás visszaesése miatt a tavalyi árakra számítanak a vevők - írja a Népszabadság.

Óvatos optimizmussal tekintenek az idei húsvéti sonkaszezon elé a hazai gyártók. Amint Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke elmondta: ezekből a termékektől tízmilliárdos forgalmat remélnek. A szövetség tagvállalataitól származó információ szerint bőséges kínálatra és a tavalyi árakra számíthatnak a vevők. A drágulás ellen szól, hogy a húspiac idén eddig pangott, sőt számottevő fogyasztáscsökkentést tapasztaltak a feldolgozók - írja a Népszabadság.

Az év eleji német dioxinbotrány, amelyben a sertéshús is érintett volt, újra csak ráirányította a figyelmet az importhúskészítmények sokszor gyenge minőségére. Az ekkor elrendelt szigorú hazai ellenőrzések viszont bebizonyították, hogy a hazai húskészítmények kifogástalan minőségűek - számol be a lap.

Mentzel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára elmondta: az Európai Unióba lépésünk időszakára volt jellemző, hogy a környező országok saját szabványai szerint készült, rendszerint gyengébb minőségű termékekkel elárasztották a magyar piacot. Az ünnepi asztalon azután kiderült, hogy az olcsó szlovák kötözött sonka csalódást okozott. Azóta már óvatosabbak lettek a fogyasztók, s a kereskedők is.