Öt gyors tipp Szilveszterre - recept
Az óévbúcsúztató bulikon az éjfél körül feltálalt káposztaleves, lencsefőzelék, virsli mellé-elé mindig jócskán kell az asztalra olyasmi, amire már a mi áldásos közreműködésünk nélkül is rájárhatnak a vendégek. Hogy ne csak a sztenderd majonézes kukoricasalátát, kaszinó tojást, karácsonyról megmaradt száraz bejglit vonultassuk fel, íme öt gyorsan, előre elkészíthető fogás.
Egybesült fasírt
A húst előre bekeverhetjük és egy napig hűtőben is tarthatjuk.

Hozzávalók 8 fő részére
25 g vaj
3 evőkanál olívaolaj
2 közepes hagyma
2 szál angol zeller
500 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
50 g dió
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál apróra vágott friss zsályalevél vagy 1 teáskanál szárított zsálya
1 tojás
10 szelet bacon
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A hagymát és a zellerszárat vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat, és pároljuk üvegesre. Tegyük egy nagyobb tálba a darált húst, a zsemlemorzsát, a nagyobb darabokra vágott diót, a narancs lereszelt héját, a zsályát, a hagymás zellert és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, alaposan keverjük össze. Egy magas falú, hosszúkás sütőformát mindkét hosszanti oldala mentén béleljünk ki bacon szeletekkel, úgy hogy a bacon a forma oldaláról kilógjon, így majd a húskeverékre rá tudjuk a lelógó részeket hajtani. Töltsük meg a darált hússal, nyomkodjuk simára, majd a két oldalon lelógó baconszeleteket hajtsuk a tetejére.
40-45 percig süssük forró sütőben. (A húsmasszából kisebb gombócokat is formálhatunk. Ekkor minden egyes gombócot egy fél bacon szelettel tekerjünk körbe és egymás mellé ültetve süssük készre.)
Gombapástétom
Hozzávalók 8 fő részére

25 g szárított erdei gombakeverék
100 g + 50 g vaj
1 kisebb hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 friss kakukkfűág
250 g apró sampinyon gomba
2 evőkanál brandy
1/2 citrom leve
3 evőkanál mascarpone sajt
1 csokor petrezselyem
A hagymát vágjuk apróra, és a vajon pároljuk puhára egy serpenyőben A fokhagymát is aprítsuk fel és adjuk hozzá a kakukkfű ágakkal együtt a már megpuhult hagymához. Egy percig kevergessük, míg a fokhagyma és a kakukkfű illata intenzíven felcsap. Ekkor keverjük a serpenyőbe az apró kockákra vágott gombát is, és ezzel már erős lángon pároljuk tovább a keveréket. Öntsük hozzá a brandy-t, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk és még pár percig továbbra is erős tűzön kevergessük, míg az összes folyadék elpárolog. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az apróra vágott petrezselymet, a mascarponét és a maradék vajat. A kakukkfű ágakat távolítsuk el, és a pástétomot egy nagyobb vagy több kisebb tálkába. Tegyük hűtőbe, tálalás előtt 20 perccel vegyük ki és friss kenyérrel, vagy pirítóssal kínáljuk.
Sajtos quiche

Hozzávalók 26 cm átmérőjű piteformához
Tészta:
200 g liszt
100 g fagyos vaj
Só, őrölt fehér bors
Töltelék:
200 g vegyes kemény sajtok (legideálisabb parmezán, gruyère, ementáli sajt keveréke)
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
4 tojás
Só, őrölt bors, szerecsendió
A tészta hozzávalóit késes betétű robotgépben keverjük morzsás állagúra . Ha kézzel dolgozunk,akkor a lisztet a fagyos vajjal és a sóval, borssal gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Adjunk hozzá 3 evőkanál jéghideg vizet és gyúrjuk gombóccá. (Ha a tészta nem állna össze, adjunk hozzá még egy evőkanál hideg fizet.) Két sütőpapír között nyújtsuk lapos koronggá, és fél órára tegyük sütőpapírral együtt a hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sajtokat reszeljük le vagy vágjuk kockákra, tegyük egy tálba és keverjük hozzá a tejet és a tejszínt, valamint az előzőekben kicsit felvert tojásokat. Sózzuk, borsozzuk és reszeljünk bele szerecsendiót is. Keverjük össze. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és nyújtsuk akkorára, hogy egy 26 cm átmérőjű rücskös piteformát kibélelhessünk vele. (Kapcsos tortaformát is használhatunk, csak akkor a felesleges, lelógó tésztát vágjuk le, miután a sajtos tölteléket beleöntöttük, a töltelék felett fél centiméter magasságban.) A lelógó felesleges tésztát egy éles kés segítségével a forma peremén vágjuk végig, és a sajtos tölteléket öntsük bele.
Forró sütőben 40-45 perc alatt süssük arany barnára. A sütőformában hagyjuk langyosra hűlni.
Baconbe csavart mandulás aszalt szilva

Hozzávalók 8 fő részére
24 db puha, magozott aszalt szilva
24 szem hámozott mandula
200 g vagy 12 szelet bacon
Az aszalt szilvákat töltsük meg egy-egy szem mandulával. A bacon szeleteket vágjuk ketté és a töltött szilvát tekerjük körbe egy fél szelet baconnel. Sorakoztassuk őket egymás mellé egy sütőedénybe vagy tepsibe. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és a töltött szilvákat süssük 15-20 percig míg ropogós lesz a bacon. Mindegyik darabba fogpiszkálót szúrunk, úgy tálaljuk.
Kevert saláta vinaigrette öntettel
Nem hiányozhat a büféasztalról egy nagy adag, kevert zöld saláta (ruccola, római saláta, madárbegy), amihez csak vinaigrette mártásra van szükségünk, melyet pillanatok alatt elkészíthetünk egy kisebb méretű befőttesüvegbe. A hozzávalókat az üvegbe tesszük, jól összerázzuk, majd a mosott, szárított salátára öntjük.
Hozzávalók 8 fő részére
3 evőkanál dijoni mustár
3 evőkanál borecet
9 evőkanál olívaolaj
Só, bors
