A szakácsok Haitiért főztek
Egyen, hogy ehessenek! – ezzel a jelszóval fogott össze a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Vendég és Hotel magazin valamint a magyarországi Bocuse d’Or Akadémia, hogy segítse a haiti földrengés károsultjait.
A jótékonysági gálavacsorára, amelyre 50 ezer forint volt a belépő, február 17-én a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelben került sor (a szálloda ingyen biztosította a helyszínt). Az est házigazdája Vujty Tvrtko volt, a zongoránál Varnus Xavér ült. A megjelenteket Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke, H. E. Pierre Guimond, kanadai nagykövet, Martonyi János, a Magyar Köztársaság volt külügyminisztere és Alice Barthole, a haitii Reménység Háza gyermekotthon vezetője köszöntötte.
Az ötfogásos vacsorát Buday Péter mesterszakács írányitásával a Bocus d’Or Hungary verseny döntősei főzték: Hajdú Zoltán (Ken Carpathia), Kiripolszki István (Kogart), Kiss Krisztián (Dunapark), Kiss Gergely (Crocus-Gere), Kostyál Gábor (Hotel helikon), Mező Gábor (Café Erté), Lenkei Tamás (Hotel Pelion) és Volenter István (Mala Garden).
A menüt a Taverna Vendéglátóipari iskola diákjai szolgálták fel. A fogások: Tokajiban marinált libamáj paté erdei gyümölcsöszselén, gyömbéres körte sorbet-val és mikro salátákkal; narancsos sütőtök krémleves ánizs raviolival és balzsamecet redukcióval; banánlevélben párolt fűszeres vajhal filé, curry mártással; borjúkaraj illatos vadgomba raguval, céklapürével és sáfrányos vajretekkel valamint almás pite, ahogy az Elnök tudja (a desszertet a fáma szerint Kreil Vilmos, a Bocuse d’Or Akadémia elnőke kreálta).
Az est bevétele: 9 250 000 forint, amelyet teljes egészében a haitii árvákat befogadó House of Hope (Reménység Háza) újjáépítésére fordítanak.