Gasztro 2010. február. 08. 20:10

A legfinomabb és legegyszerűbb kenyér

Eirik Solheim norvég médiaszakember általában fotózással és videózással kapcsolatban posztol blogján, legutóbb azonban a világ talán legegyszerűbb kenyérsütési módját mutatta be fotóval, videóval.

Az angol nyelven hadilábon álló olvasók is könnyen megtanulhatják azt a kenyérreceptet, amelyet Eirik Solheim norvég médiaszakember tett közzé blogján. Ő ugyan általában fotóapparátokat és videókamerákat tesztel blogján, most mégis egy recepttel jelentkezett, amely - ha kipróbáljuk - azért is különösen vonzó lehet, mert megmutatja: anélkül is könnyen elkészíthető otthon pompás pékáru, hogy csatatérré változtatnánk a konyhát.

A recept: 300 gramm finomlisztet, 100 gramm teljes kiörlésű lisztet kell összekeverni teáskanálnyi sóval, s egy fél mokkáskanálnyi szárított élesztővel, ehhez 300 gramm(!) vizet öntünk, s egy kanállal egy-két percen át jól összekeverjük. Pihenni hagyjuk vagy tíz óráig, egy krémlapáttal kicsit nyújtjuk a videón látható módon. Pár óra múlva pedig 230 fokos sütőben megmelegített forró fémedénybe rakjuk, s 30 percig fedővel, 15 percig fedő nélkül sütjük. Az eredményben: isteni illatos, ropogós héjú kenyér, amelyhez elkészültéig gyakorlatilag nem is kell kézzel hozzáérni. A blogbejegyzést itt teljes egészében elolvashatják, alább pedig a Solheim által készített videó látható.