Melyik az igazi rozé?
Az európai uniós rozéreform-kezdeményezés óriási felháborodást váltott ki a rozétermelők között.
Az indítványt, mi szerint engedélyeznék a vörös és fehér szőlő borainak házasítását és nemcsak telepített, kifejezetten rozészőlőből lehetne előállítani ezt a sokak által kedvelt borfajtát, visszavonták az illetékesek.
Azonban jó, ha tudjuk, hogy nem istentől, természettől elrugaszkodott vajákolásról lenne szó. Például Champagne-ban a pezsgőkészítéshez engedélyezett a két vörös (pinot noir, pinot meunier) és egy fehér(chardonnay) házasítása. Ugyancsak bevált gyakorlat Olaszországban, ahol a Chiantihoz kerül egy kis fehér bor. De a színkeverés tetten érhető Spanyolország nem egy pincészetében és a Rhone- vidéken is.
Legújabban pedig – igaz az unión kívül – egy igen neves pincészet próbálkozik a technológiával. A dél-afrikai Simonsig a vidék két jellegzetes szőlőfajtáját, a chenin blanc-t és a pinotage-t házasítva rukkolt ki a Pinotage 2009-el:ropogós savú fehér bor, a piros bogyós termés zamatával.
(Forrás: Decanter)