2009. október. 27. 22:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. október. 27. 21:46 Gasztro

A hét receptje

Azt tartja a mondás, a kacsa buta állat, egy személynek sok, kettőnek kevés. Hát, akkor jóféle pálinkával lássunk neki duplán, s próbáljuk meg négynek a javából, vagyis a melléből.

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg bőrős kacsamellfilé, 60 ml fürtös meggypálinka, só, frissen őrölt tarkabors, 60 dkg burgonya, vaj, friss mentalevél.

A kacsamellek bőrét beirdaljuk, borsozzuk és bedörzsöljük a meggypálinkával, hűtőbe tesszük (ideálisan egy napra, de néhány órára mindenképpen). Sütés előtt enyhén sózzuk. A kacsamelleket rostlapon vagy serpenyőben elősütjük úgy, hogy minden oldalukon szép kéreg képződjön. Ezután 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a belsejük el nem éri a 70 fokot, majd pihentessük fél óráig 60 fokon. Amíg a kacsamell pihen, elkészítjük a meggyragut.

A vörösborban feltesszük főni a fahéjat, citromhéjat, a felére forraljuk. Serpenyőben mézet hevítünk, hozzáadjuk a kimagozott meggyet, rálocsoljuk a pálinkát, meggyújtjuk, ha az alkohol elégett, felöntjük a fűszeres borral és megszórjuk reszelt, keserű csokival. Az egészet beforraljuk, ha kell, keményítővel sűrítjük. A burgonyákat tisztítás után hordó alakúra faragjuk és gőzöljük. Vágott mentalevelet futtatunk vajon, és megforgatjuk benne a burgonyákat. Ezután már csak a tálalás marad hátra.

Jó étvágyat kívánunk!