Milyen lesz az Ország Tortája?
A pándi meggytorta, a borkirály torta és a mákosguba torta verseng idén az Ország Tortája címért, amelyet augusztus 20-án mutatnak be a Kossuth téren, Budapesten.
Immár harmadik éve hagyományosan augusztus 20-án mutatják be a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját, s az ország több száz cukrászdájában az ünnep napján kezdik el árusítani.
Az idén 15 torta pályázott a címre: a szakmai zsűri az előválogatáson a tavalyi győztes Zila kávéház pándi meggytortáját, a balassagyarmati Orchidea cukrászda borkirályát, valamint a Budakeszi Gina cukrászda mákosguba tortáját választotta - közölte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.
Szatmári szilvás. A tavalyi befutó © MTI |
A borkirály torta krémjéhez tokaji aszút, muskotályt és szamorodnit használnak fel. Kevés bort, cukrot, tojássárgáját, keményítőből főtt krémet készítenek, amelyet kihűlve a sűrített aszúval kevernek össze.
A mákos guba torta linzeres alapból készül, amely a tortaforma aljára kerül: ezt kikevert mákos gubával töltik meg, a tetejére tojásfehérje kerül, amelyet mákkal szórnak meg.
A pándi meggytorta különleges krémje cukrot, tojássárgáját, tejet, vaníliarudat, krémsajtot és belga fehér csokoládét tartalmaz. A meggypépet fahéjrúddal, szegfűszeggel, citromlével és annak héjával fűszerezik, amelyet pudinggal sűrítenek. Az elmúlt évben a szatmári szilvatorta, 2007-ben a madártej torta nyerte el a megtisztelő címet.