2009. május. 04. 20:30 Molnár Kata Orsolya Utolsó frissítés: 2009. május. 04. 17:50 Gasztro

D.C. Food – tipikus amerikai ízek

Az USA-t, így Washingtont és környékét is behálózzák az étteremláncok. Először járva az államok fővárosában kicsit körbenéztem, hova érdemes betérni, ha tipikus amerikai ízekkel szeretnék megismerkedni, tipikus magyar pénztárcával…

IHOP – a  palacsintás

Al Lapin 1958-ban Kaliforniában nyitotta meg az International House of Pancakes első éttermét, melyet azóta több száz követett szerte az államokban. 2008 decemberében már  1396 IHOP működött franchise rendszerben a 49 amerikai államban, valamint Kanadában és Mexikóban. Bár az éttermek egész nap várják a vendégeket, valójában a reggelijükkel vívtak ki nagy népszerűséget. A különféle omlettekkel és az amerikaiak első számú reggeli kedvencének számító -  a magyarnál sokkal sűrűbb állagú, vastagabb – palacsintájukkal váltak az egyik legkedveltebb étteremlánccá. Az IHOP féltve őrzi receptjeit. Ha ugyanolyan palacsintát nem is, de hasonlóan finomat azért otthon is készíthetünk, ha a hagyományos palacsintatésztánkat felturbozzuk vajjal és sütőporral. De az nem valószínű, hogy évente 700 millió pancake (amerikai palacsinta) lecsúszna szeretteink torkán, ennyit esznek meg ugyanis az amerikaiak csak az IHOP hálózatban.

Egy tipikus amerikai reggeli. Kalóriabomba
Az étteremlánc egyébként 2006 óta nemzeti palacsinta napot is tart minden év februárjában, amikor a bevétellel mindenhol a helyi gyermekkórházakat támogatja.

Wendy’s – egy ismerős

A Wendy’s neve nem cseng ismeretlenül a magyarok számára sem, hiszen néhány évig mi is kóstolgathattuk az étteremlánc hamburgereit, salátáit. Sajnos a hazai hamburgerviszonylatban rendkívül drága Wendy’s itthon tiszavirág életű volt, Amerikában azonban sikere töretlen. A Wendy’s első  éttermét 1969-ben nyitotta meg Ohióban. Dave Thomas hamburgerét a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően készítette el, sőt, az irányelv, mi szerint: „A minőség a receptünk” - a cég szlogenjévé is vált. Ma a hamburgerlánc több mint 6 ezer éttermével a McDonald’s és a Burger King után a világ harmadik legnagyobb ilyen vállalkozása.

Anita’s – az új-mexikói

Az államok szerte ismert láncok között az Anita’s parányi vállalkozásnak tűnik mindössze 5 éttermével. Anita a családjában generációk óta öröklött recepteket szerette volna megosztani vendégeivel, amikor megnyitotta első éttermét a Washingtontól mindössze 13 mérföldnyire található Viennában. Anita Új-Mexikóban született, és máig onnan szerzi be új-mexikói fogásai egyik legfontosabb alapanyagát a piros és zöld chilit. Az étlapon a nachostól kezdve az enchiladason és fajitason túl a burritóig valamennyi tipikus, klasszikus mexikói étel megtalálható. Egy dologra érdemes felkészülni: a csirke következeten alulsütött a mi ízlésünknek.

Clyde’s – csupa chili

Clyde's chili. A kötelező kínálat
Szintén helyi illetőségű a Clyde’s, melynek 13 éttermét Washington tágabb környezetében találjuk. A Clyde’s éttermei sokkal több szabadságot kapnak, mint az eddig említettek. Az étlap 30 százalékáról az éttermek konyhafőnökei közösen döntenek, míg a további részéről az adott hely séfje gondoskodik. A közös kínálat része kötelezően a chili, a hamburger, a farmersajtok és a magyarok szemében inkább reggelinek illő tojásételek.  Stuart Davidson az első Clyde’s-ot 1963-ban nyitotta meg Georgetownban, mindössze fél évvel később csatlakozott hozzá John Laytham, akivel aztán közösen vitték az üzletet.

Valamennyi, a Clyde’s csoporthoz tartozó étteremnek megvan a maga jellegzetessége, ami miatt vendégei újra és újra felkeresik. A csoport legnagyobb vállalkozása a 2006-ban megnyitott Clyde’s Willow Creek Farm. Az étterem termeit egy 18. századi szálláshelyből és egy istállóból alakították ki helyi művészek s a tulajdonosok több évtized során összeállított gyűjteményeivel.

A Clyde’s híres chili receptje
6-8 személyre


A Clyde’s chilije 30 éve található meg az étlapon – a fáma szerint Liz Taylor egyszer egy gallonnyit rendelt belőle otthonra.

1 evőkanál növényi olaj
45 dkg finomra vágott vöröshagyma
1 evőkanál összenyomott fokhagyma
70 dkg darált marhahús
70 dkg chili bab
35 dkg chili szósz
2 evőkanál csípős chili por
¼ bögre édesebb chili por
2 evőkanál Worcestershire szósz
 
A hagymát és a fokhagymát pirítsuk aranybarnára az olajon. Adjuk hozzá a marhahúst, főzzük félkészre. Ne kevergessük túl sokat, hogy maradjanak nagyobb darabok az ételben, ne legyen homogén. Adjuk hozzá a további hozzávalókat. Főzzük közepes lángon körülbelül további 10 percig, amíg a hús tökéletesen át nem fő. Cheddar sajttal, tejföllel és hagymával tálaljuk.