D.C. Food – tipikus amerikai ízek
Az USA-t, így Washingtont és környékét is behálózzák az étteremláncok. Először járva az államok fővárosában kicsit körbenéztem, hova érdemes betérni, ha tipikus amerikai ízekkel szeretnék megismerkedni, tipikus magyar pénztárcával…
IHOP – a palacsintás
Al Lapin 1958-ban Kaliforniában nyitotta meg az International House of Pancakes első éttermét, melyet azóta több száz követett szerte az államokban. 2008 decemberében már 1396 IHOP működött franchise rendszerben a 49 amerikai államban, valamint Kanadában és Mexikóban. Bár az éttermek egész nap várják a vendégeket, valójában a reggelijükkel vívtak ki nagy népszerűséget. A különféle omlettekkel és az amerikaiak első számú reggeli kedvencének számító - a magyarnál sokkal sűrűbb állagú, vastagabb – palacsintájukkal váltak az egyik legkedveltebb étteremlánccá. Az IHOP féltve őrzi receptjeit. Ha ugyanolyan palacsintát nem is, de hasonlóan finomat azért otthon is készíthetünk, ha a hagyományos palacsintatésztánkat felturbozzuk vajjal és sütőporral. De az nem valószínű, hogy évente 700 millió pancake (amerikai palacsinta) lecsúszna szeretteink torkán, ennyit esznek meg ugyanis az amerikaiak csak az IHOP hálózatban.
Egy tipikus amerikai reggeli. Kalóriabomba |
Wendy’s – egy ismerős
A Wendy’s neve nem cseng ismeretlenül a magyarok számára sem, hiszen néhány évig mi is kóstolgathattuk az étteremlánc hamburgereit, salátáit. Sajnos a hazai hamburgerviszonylatban rendkívül drága Wendy’s itthon tiszavirág életű volt, Amerikában azonban sikere töretlen. A Wendy’s első éttermét 1969-ben nyitotta meg Ohióban. Dave Thomas hamburgerét a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően készítette el, sőt, az irányelv, mi szerint: „A minőség a receptünk” - a cég szlogenjévé is vált. Ma a hamburgerlánc több mint 6 ezer éttermével a McDonald’s és a Burger King után a világ harmadik legnagyobb ilyen vállalkozása.
Anita’s – az új-mexikói
Az államok szerte ismert láncok között az Anita’s parányi vállalkozásnak tűnik mindössze 5 éttermével. Anita a családjában generációk óta öröklött recepteket szerette volna megosztani vendégeivel, amikor megnyitotta első éttermét a Washingtontól mindössze 13 mérföldnyire található Viennában. Anita Új-Mexikóban született, és máig onnan szerzi be új-mexikói fogásai egyik legfontosabb alapanyagát a piros és zöld chilit. Az étlapon a nachostól kezdve az enchiladason és fajitason túl a burritóig valamennyi tipikus, klasszikus mexikói étel megtalálható. Egy dologra érdemes felkészülni: a csirke következeten alulsütött a mi ízlésünknek.
Clyde’s – csupa chili
Clyde's chili. A kötelező kínálat |
Valamennyi, a Clyde’s csoporthoz tartozó étteremnek megvan a maga jellegzetessége, ami miatt vendégei újra és újra felkeresik. A csoport legnagyobb vállalkozása a 2006-ban megnyitott Clyde’s Willow Creek Farm. Az étterem termeit egy 18. századi szálláshelyből és egy istállóból alakították ki helyi művészek s a tulajdonosok több évtized során összeállított gyűjteményeivel.
A Clyde’s híres chili receptje 6-8 személyre |
1 evőkanál növényi olaj |