Stájer borvidék: mivel várják a gasztroturistákat?
Tavasszal, nyáron a nyolc stájer borút mentén található 4000 hektárnyi szőlőskertben különleges kulináris élmények várják a turistákat.
Kulináris élmények a szomszédoknál. Van miből válogatni |
Stájerország május 21-től 24-ig a világ-konyha színtere lesz. Három kontinens tizenegy szakácsa érkezik a tartomány kulináris nagykövete, Johan Lafer meghívására a gourmet fesztiválra, hogy tíz különböző stájer városban mutassa be szakácstudományát. A Honkongból, Las Vegasból, New Yorkból, Moszkvából, Berlinből, Bécsből érkező csapat tagjai 7 Michelin csillaggal és 18 szakácssapkás kitüntetéssel büszkélkedhetnek.
Dél-Stájerországban a Tűz, a bor és a napforduló ünnepét tartják nyolc héten keresztül, május 1-től június 30-ig. A borutak mentén, a szőlőskertekben tábortűznél kínálják a jellegzetes regionális finomságokat.
Schilcherbergben és Deutschlandsbergben július 25–27. között rendezik meg a Jákob Fesztivált, amelynek gyökerei egy régi falusi hagyományra vezethetőek vissza: a gazdák az első szőlőszemek érésekor hatalmas kereplőket állítanak fel, hogy ezeknek a hangjával tartsák távol a madarakat az édes szőlőszemektől. Ezt a régi hagyományt háromnapos fesztivállal ünneplik meg, amelyre évről évre több ezer látogató érkezik a Schilcher borok hazájába.
Nyár végén, augusztus 26-tól 29-ig a világ minden tájáról érkeznek Stájerországba a borszakértők, hogy a sauvignon blanc-nal kapcsolatban kicseréljék tudásukat, tapasztalataikat. A Sauvignon-világkongresszus elsősorban szakmai rendezvény a bortermeléssel, értékesítéssel, minősítéssel foglalkozók számára. Húsz rangos előadó beszél majd a szőlőtermesztésről, a pincetechnikákról és a bormarketing legújabb fejlődési irányairól.
S bár még javában süt a nap az alpesi legelőkön, augusztus 10-én kezdetét veszi az őszi időszámítás a stájer falvakban. A vidéki háziasszonyok sok szeretettel várják az érdeklődőket az őszi falusi ünnepségek nyitányaként szolgáló rendezvényre: az Ősz a háziasszonyokkal elnevezésű eseménysorozatra az idén a Donnersbachban található Planneralmon kerül sor. A középpontban a „tűzhely” áll, valamint a szüreti mulatságok, az állatok behajtása a legelőkről - lehetőség a legkülönfélébb kulináris élményekre az alpesi „kunyhókban” és paraszti gazdaságokban.