Élet+Stílus hvg.hu 2024. augusztus. 08. 13:55

Magyarország új nemzeti kincse: sinka kutyafajta

Ez a tizedik bejegyzett magyar kutya.

A Magyar Kutyások Szövetsége és a HUKOSZ-MESZ hivatalosan is elfogadta a sinkát új nemzeti kutyafajtának – olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

A sinka a pumi, puli, mudi, kuvasz, vizsla és komondor társaságába került a magyar fajok között. Az energikus pásztorkutya gyorsan szerzett elismerést a pásztorok körében köszönhetően kiváló munkaképességének és erős fizikumának.

A sinka kutyafajta a Hortobágyon született meg, keverék kutyákból, boxerekből, német juhászkutyákból és “bika” néven ismert kutyákból. A fajta kialakítását a pásztorok irányították, figyelembe véve a környezet kihívásait, amelyekhez a kutyáknak alkalmazkodniuk kellett. A Hortobágyon ritkásan létesített itatókhoz szokva a Sinka képes egyetlen ivással egész nap dolgozni. Az állomány jelenlegi nagysága 1000-2000 közötti, amit a pásztorok optimálisnak tartanak a fajta fennmaradása szempontjából.

A sinka név a “sima szőrű” magyar kifejezésből ered, ami jól tükrözi a kutya megjelenését. Ez a fajta mozgékony, izmos és arányos testfelépítésű, ami különösen alkalmassá teszi pásztorkutya feladatokra. A magyar szürkemarhák és juhok terelésére nevelik, és a mezőkre küldik a kutyát már öt hónapos korában.

A sinka további előnye, hogy könnyen tanítható, de energiaigénye miatt nagy mozgásteret igényel, ideális számára a nagy kert vagy tágas udvar. Ez a fajta nem alkalmas házon belüli tartásra, mivel természetéből adódóan folyamatos foglalkoztatást igényel, és a juhászok arra is óva intik a városi lakosságot, hogy ezt a fajtát válasszák házi kedvencnek. Hasonlóan a pumihoz, a sinka is barátságos és hűséges a gazdájához, de nem közvetlen az idegenekkel.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.